Oud-politieman gaat betaald voetbal leiden

ZEIST, 5 SEPT. Het bestuur betaald voetbal van de KNVB heeft het managementteam uitgebreid met de oud-politieman Peter Vogelzang en Arie van Eijden van Ajax. Vogelzang (49) wordt per 1 november directeur betaald voetbal. Van Eijden (48), commercieel directeur bij Ajax, gaat de functie van marketingmanager bekleden.

Peter Vogelzang heeft een lange loopbaan bij de politie achter de rug. Hij werkte als hoofd bijzondere recherche in de bestrijding van de zware criminaliteit en was districtschef in Utrecht. Hij leidde tussen '91 en '93 de reorganisatie van de politie in de regio Utrecht. Begin dit jaar stapte hij van de politie over naar de functie van adjunct-directeur van het Nederlands Omroep Bedrijf. Voetbalervaring deed Vogelzang op als voorzitter van Elinkwijk en als lid van de veiligheidscommissie van de KNVB.

Vogelzang wordt de opvolger van Cees Wolzak, die in mei wegens een onwerkbare situatie met een gouden handdruk bij de voetbalbond vertrok. Een specifieke opdracht zegt Vogelzang, die zelf op zondag in het veteranenelftal van Elinkwijk speelt, niet te hebben gekregen. Waarom zijn voorganger Wolzak is gesneuveld, weet hij niet precies. Eigenlijk heeft hij nog geen idee wat hem precies staat te wachten. “De organisatie moet verder verbeteren”, is alles wat Vogelzang weet.

Arie van Eijden, de nieuwe marketingmanager betaald voetbal, was sinds 1986 in dienst van Ajax. Eerst als directeur algemene zaken en daarna als commercieel directeur. “Ik heb een rood-wit hart. Dat gaat nooit meer weg. Ik heb al die tijd lief en leed met de club gedeeld. Maar op mijn vakgebied, sport en commercie, liggen de banen niet voor het oprapen. Zeker niet als je een stap voorwaarts wilt maken.” Voor hij in '86 bij de landskampioen ging werken, was Van Eijden in dienst van Shell in verschillende marketingfuncties. Over de datum van zijn overgang naar de KNVB moet met Ajax nog overeenstemming worden bereikt.

Met de komst van Vogelzang en Van Eijden heeft het bestuur betaald voetbal het managementteam rond. De volledige samenstelling is: Peter Vogelzang (directeur), Arie van Eijden (marketing), Jan Huibregts (technische zaken), Will van Rhee (veiligheid), Harm Rozie (communicatie) en Gerard Schoenmakers (financiën).