Opschudding over auto-met-korting voor Kamerleden

Drie politici rijden privé in een Mercedes die ze met korting hebben gekregen. Die onthulling van de Telegraaf zorgde afgelopen vrijdag voor commotie op het Binnenhof. “Dat is in strijd met hun eed”, zo citeerde de krant het Tweede-Kamerlid Van der Burg (CDA) in het voorpaginabericht.

Nog diezelfde dag reageerde het Tweede-Kamerlid Vos (PvdA) furieus op het bericht, en met name op de uitlatingen van zijn collega Van der Burg. De CDA'er had eerst contact met hem moeten opnemen voordat hij zulke praatjes de wereld instuurde, meende Vos. Dan had hij kunnen horen dat hij een alleszins redelijk leasebedrag betaalt voor zijn Mercedes, zo'n 1.600 gulden per maand.

Ook Te Veldhuis (VVD) was verbaasd. Met Van der Burg maakt hij deel uit van de commissie in de Tweede Kamer die de geloofsbrieven van Kamerleden onderzoekt en hij had de CDA'er daar nog nooit over gehoord. Te Veldhuis werd in staat gesteld een demonstratiemodel met korting te kopen, na een bezoek aan de Mercedesfabrieken in Duitsland. Hij vindt niet dat hij fout heeft gehandeld, omdat Mercedes Benz geen tegenprestatie verlangt.

Ook Vos, die eveneens in een gebruikte Mercedes rijdt, vindt dat hem niets te verwijten valt. Toch heeft Vos ook in zijn werk met Mercedes-Benz te maken gehad. Hij sprak zich als Kamerlid uit voor de aankoop van 3.195 lichte Mercedes-vrachtauto's voor het Nederlandse leger, een order van 240 miljoen gulden die de autofabrikant in 1990 binnensleepte.

De derde politicus in het Mercedes-trio is het voormalige Kamerlid Jorritsma (VVD), sinds kort minister van verkeer en waterstaat. Volgens haar woordvoerder rijdt zij al jaren Mercedes, is zij een goede bekende van de directeur van Mercedes-Benz Nederland en is het geven van kortingen bij auto's niks bijzonders. Waar Mercedes-Benz Nederland in een verklaring aan toevoegde dat er geen speciale regelingen voor parlementariërs zijn: “Het betreft hier een in de handel gebruikelijke wijze van afzet van dienst- en demonstratie-auto's welke gedurende een bepaalde periode of een bepaald aantal kilometers in gebruik zijn geweest bij de importeur”.

Vrijdagochtend gaf ook Tweede-Kamer voorzitter Deetman een verklaring uit: “Niet is gebleken dat iets is gedaan of gelaten voor enig geschenk of belofte en dat in strijd met de zuiveringseed zou zijn gehandeld.” Van der Burg was vrijdag op werkbezoek en onbereikbaar om een toelichting daarop te geven. De citaten in het voorpaginabericht van de Telegraaf waarin hij zegt dat Jorritsma, Te Veldhuis en Vos in strijd met de zuiveringseed hebben gehandeld, zijn onjuist, meldt hij vanochtend, en daarvoor zou de Telegraaf hem inmiddels excuses hebben aangeboden. Bij deze krant kon dat vanochtend niet bevestigd worden.

Op voorwaarde dat zijn naam niet in het artikel zou worden genoemd, zei Van der Burg wel tegenover de Telegraaf dat de drie zich volgens hem kwetsbaar hebben opgesteld door een Mercedes met korting aan te schaffen. Tegen de afspraak over anonimiteit in werd hij vervolgens, met naam, als bron opgevoerd. “Dat is mij nog nooit overkomen”, aldus Van der Burg, Kamerlid sinds 1979. Uit correct geciteerde uitspraken verderop in de Telegraaf, waarin hij zegt dat Kamerleden alle schijn van belangenverstrengeling moeten vermijden en anderzijds niet mogen profiteren van bepaalde faciliteiten die zij als gewone burger niet zouden hebben, zijn de verregaande citaten op de voorpagina gedestilleerd, zegt hij. (WodB)

    • Ward op den Brouw
    • Frank Vermeulen
    • Kees van der Malen