Nederland wil zware Europese post krijgen

DEN HAAG, 5 SEPT. Nederland zet zo hoog mogelijk in voor een zware post in de Europese commissie. Wordt het toch weer buitenlandse zaken dan kan de huidige commissaris Van den Broek blijven, wordt het een andere post dan komt ook een politicus van een andere partij in beeld.

Dit zei minister Van Mierlo (buitenlandse zaken) gisteren voor de Avro-radio. Nederland denkt daarbij aan landbouw en transport. Van Mierlo nam enige afstand van de uitspraak van premier Kok vrijdag na het kabinetsberaad dat Nederland er allereerst op uit is de post buitenlandse betrekkingen van Van den Broek te behouden. Veel zal afhangen van de plannen die de nieuwe voorzitter van de commissie Santer heeft. Morgenmiddag komt hij naar Den Haag om kennis te maken met premier Kok en minister Van Mierlo. Hij zal de Nederlandse wensen aanhoren en zijn eigen ideeën toelichten. Van Mierlo verwacht dat Santer veel portefeuilles in handen laat van diegenen die ze nu hebben.

Tijdens het interview ging Van Mierlo ook in op de Franse plannen en de voorstellen van de Duitse CDU om binnen de Europese Unie een harde kern te vormen van Frankrijk, Duitsland en de Benelux om een voortrekkersrol te vervullen. Nederland heeft zich volgens Van Mierlo nooit echt negatief over die plannen uitgesproken. “Op zichzelf zou zo'n kerngroep in psychologisch opzicht weleens goed kunnen werken. In de zin van de behoefte om elkaars problemen te overwinnen en tot elkaar te komen. Het zou natuurlijk mooier zijn als het niet nodig was om tot zo'n groep te komen”, aldus van Mierlo.

De nieuwe minister van buitenlandse zaken vindt het “zeer onjuist” een schisma-idee in Europa te gaan inbrengen. Het moet volgens hem heel duidelijk worden dat dat niet de bedoeling is. Het zal nog wel even duren voordat deze voorstellen formeel op de agenda komen. Volgens Van Mierlo ontkomt Nederland er in de komende jaren niet aan de voorstellen op al hun consequenties te bezien en stelling te nemen.