Nederlaag voor Samaranch

PARIJS, 5 SEPT. Juan Antonio Samaranch heeft gisteren tijdens de eerste dag van de algemene ledenvergadering van het Internationaal Olympisch Comité een nederlaag geleden. De voorzitter deed het voorstel om zelf tien, in plaats van twee, nieuwe leden te mogen benoemen. De vergadering, met 85 aanwezige leden onder wie Anton Geesink, stemde het voorstel af. De leden verklaarden liever zelf de zeggenschap over nieuwe leden te behouden.

Samaranch wilde met zijn voorstel meer voorzitters van internationale sportfederaties binnenhalen. Op dit moment zijn slechts acht van de 88 IOC-leden voorzitter van een van de 33 olympische sportbonden, onder anderen Havelange (voetbal), Nebiolo (atletiek), Hodler (skiën), Oswald (roeien).

De vergadering ging er wel mee accoord het IOC uit te breiden met tien nieuwe leden uit de leiding van de grote sportfederaties, maar dan alleen na goedkeuring van de vergadering. Samaranch mag ze wel voorstellen. Het Olympisch Handvest ondergaat daarvoor op enkele plaatsen een aanpassing.

De oppositie tegen de machtsuitbreiding van de 74-jarige Samaranch, die voor 1997 zijn terugtreden heeft aangekondigd, stond onder aanvoering van groothertog Jan van Luxemburg, het langstzittende IOC-lid (vanaf '46). De discussies tijdens de ongewoon bewogen vergadering waren zeer heftig. Hertog Jan wenste een geheime stemming over Samaranch's voorstel. Hij vond daarvoor 27 medestanders.

In de koffiepauze bereikten de partijen een compromis, dat door de Duitser Thomas Bach werd verwoord. Het IOC kiest nieuwe leden uit de voorzitters van de sportbonden die Samaranch of zijn bestuur voordragen. De geheime stemming ging daarna niet door.

Bronnen dicht bij Samaranch meenden dat de president met zijn voorstellen wacht tot de IOC-vergadering van volgend jaar juni in Boedapest. De Spanjaard heeft twintig namen op papier staan. Hij hoopt dat een aantal van hen reeds een plaats krijgt bij de reguliere verkiezingen van vandaag.

Vanmorgen benoemde het IOC-congres twaalf nieuwe leden. De bekendsten onder hen zijn olympisch sprintkampioen Valeri Borzov uit de Oekraïne en Gerhard Heiberg, het hoofd van het organisatiecommite van de winterspelen in Lillehammer. De Belgische prins Alexandre de Merode werd voor vier jaar gekozen als een van de vier vice-voorzitters. De voorzitter van de medische commissie bekleedde die funtie reeds eerder. (ANP)