'Minder rigide regels voor het hoger onderwijs'

ROTTERDAM, 5 SEPT. Om de steeds zwaardere concurrentieslag met hogescholen en universiteiten in Europa te doorstaan, moet de politiek het hoger onderwijs in Nederland meer onafhankelijkheid gunnen en minder rigide regels dicteren.

Dat adviseert een werkgroep hoger onderwijs van de Europese Beweging Nederland onder voorzitterschap van prof.dr. C. Datema, oud-rector magnificus van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Vanmorgen presenteerde de werkgroep van werkgevers en vertegenwoordigers uit het onderwijs de brochure 'Autonomie, kwaliteit en differentiatie' aan kamervoorzitter W. Deetman. De werkgroep verwacht dat binnen tien tot vijftien jaar de bestaande verschillen tussen hogeschool en universiteit in Nederland zijn verdwenen. In plaats daarvan zal er sprake zijn van een geïntegreerd stelsel hoger onderwijs met drie hoofdstromen: wetenschappelijk onderzoek, brede theoretische studies en beroepsgerichte opleidingen.