Massale vechtpartij in water bij WK in Rome

ROME, 5 SEPT. De waterpolowedstrijd Italië-Hongarije in de voorronde van het WK in Rome is zaterdagavond tegen het middernachtelijk uur ontaard in een massale vechtpartij. De internationale federatie schorste een dag later drie Hongaren en evenveel Italianen voor één of meer wedstrijden. De Hongaar Fodor werd het zwaarst gestraft. Hij moet drie duels aan de kant blijven.

Met minder dan een minuut te spelen, bij een 11-10 voorsprong van Italië, verloren sommige spelers hun zelfbeheersing toen de arbiters een Italiaan wegstuurde na een grove overtreding. De boosdoener verliet naar de zin van de Hongaren niet snel genoeg het bad en hinderde bovendien de spelopbouw van de tegenpartij. De Hongaren stortten zich plotseling massaal op de Italiaan die onmiddellijk steun kreeg van zijn ploeggenoten. Alle leden van beide ploegen, spelers en begeleiders, belandden in het water. Pas na een minuut of tien bedaarden de gemoederen.

De Nederlandse ploeg plaatste zich voor de finale van het waterpolotoernooi. Het won na zeges op de Verenigde Staten (8-7) en Roemenië (9-6) de poule. Daarmee loste de ploeg van de bondscoach Ivo Trumbic een belofte in. De selectie is met steun van NOC*NSF drie maanden bij elkaar geweest en heeft harder getraind dan ooit. “En dan kunnen we de echte toplanden alleen nog maar benaderen”, aldus aanvoerder Hans Nieuwenburg. “Die doen hetzelfde het hele jaar door. Die buitenlanders trainen bij een club tweemaal per dag. Wij, bij Polar Bears, een keer of vier in de week.”

Oranje mag nu meedoen aan het toernooi om de FINA Cup over een jaar in Atlanta. Voor zes landen is er daar een olympisch ticket te verdienen. “Als we hier kunnen presteren, kunnen we het in Amerika ook”, was de reactie van Nieuwenburg.