Kritiek VS richt zich niet op ALM

ROTTERDAM, 5 SEPT. De Antilliaanse Luchtvaart Maatschappij (ALM) houdt zich aan de internationale veiligheidsvoorschriften; slechts de Antilliaanse luchtvaartdienst is aan kritiek onderhevig, zo hebben de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten bekendgemaakt.

Vrijdag raakte de Antilliaanse luchtvaartdienst in opspraak door een rapport van de Federal Aviation Administration (FAA). De Amerikanen stelden dat de Antilliaanse controle op het vliegverkeer niet in orde was. De ALM werd derhalve op vluchten van en naar de VS uit voorzorg onder FAA-curatele gesteld. “Daarmee werd de indruk gewekt dat de passagierstoestellen van de ALM niet in goede staat verkeerden”, aldus een verontwaardigde Isa Henriques, woordvoerder van de Antilliaanse luchtvaartonderneming.

“Onze toestellen worden uitermate goed onderhouden door vakkundig opgeleide technici. De KLM bezit sedert drie jaar veertig procent van onze aandelen. Het zou daarom onvoorstelbaar zijn dat internationale veiligheidsvoorschriften met voeten worden getreden. Onze Amerikaanse advocaat heeft daarom na publikatie van het gewraakte rapport direct contact gezocht met de FAA. Hem werd verteld dat eventuele kritiek op de ALM een gecharterd vrachtvliegtuig betrof. En dat toestel vliegt inmiddels al lange tijd niet meer voor ons.”

De ALM voert tienmaal per week vluchten uit op de Verenigde Staten. Drie keer op Atlanta, dagelijks naar Miami. Of de Amerikanen hierin verandering zullen aanbrengen, willen de VS-luchtvaartautoriteiten niet zeggen. Wel laat de FAA weten dat ze voornemens is het aantal vluchten van de ALM “gelimiteerd te houden”. Henriques: “Het is afwachten, maar volgens onze advocaat in Washington is er vooralsnog geen reden ervan uit te gaan dat in onze lijndiensten drastisch gesneden wordt.”