Kinderboek in trek als geschenk met Sinterklaas

AMSTERDAM, 5 SEPT. Met Sinterklaas worden in toenemende mate kinderboeken ten geschenke gegeven. Dat maakte de directeur van de CPNB, Henk Kraima, vanmiddag bekend tijdens de presentatie van de plannen voor de veertigste kinderboekenweek. Uit onderzoek van de Stichting Speurwerk betreffende het Boek blijkt dat de omzet van kinderboeken in het vierde kwartaal van 1993 met 21 procent is gestegen ten opzichte van de zelfde periode in 1992. Het afgelopen jaar was daardoor, met een omzet van meer dan 50 miljoen aan kinderboeken, een recordjaar. Het aantal verkochte kinderboeken steeg volgens Kraima tussen 1985 en 1993 van 2,5 naar 3,5 miljoen.

Het thema van de kinderboekenweek is dit jaar 'In het holst van de nacht'. Anke de Vries schreef het kinderboekweekgeschenk Fausto Koppie, een boek over de legendarische wielrenner. Tony Ross maakte voor de week het speciale prentenboek Towser neemt de zon mee.

De week wordt op 5 oktober geopend. Op die dag zullen 100 kinderen in een theatertje naar bed worden gebracht, waarna ze vanuit hun bedjes de première bijwonen van een liedjesprogramma van Karel Eykman en Henriëtte Schenk.