Hulp van CRI voor veroordeelde man

ROTTERDAM, 5 SEPT. De Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) heeft zijn informatie over Johannes van Damme, de Nederlandse zakenman die in Singapore ter dood veroordeeld is wegens drugsmokkel, ter beschikking gesteld aan het ministerie van buitenlandse zaken.

Dit heeft een woordvoerder van het CRI vanmorgen bevestigd. Van Damme zou, zo meldde De Volkskrant afgelopen zaterdag, tot het moment dat hij in Singapore werd aangehouden, betrokken zijn geweest bij een onderzoek van het CRI naar een Nigeriaanse organisatie die in Nederland fraudeerde met olieverkopen. Het CRI wil dit bericht bevestigen noch ontkennen. “De zaak van Van Damme kenmerkt zich op dit moment door stille diplomatie. Daar hoort derhalve een terughoudend beleid bij. De relevante informatie, dus ook CRI informatie, die over de heer Van Damme beschikbaar is, wordt in dit traject meegenomen”, aldus de CRI woordvoerder.

De inmiddels 59-jarige Johannes van Damme, die sinds 1976 woonde in Nigeria, waar hij werkte als ingenieur, werd op 27 september 1991 op het vliegveld van Singapore aangehouden. In de dubbele bodem van een lege koffer werd in totaal 4,32 kilo heroïne aangetroffen. In Singapore staat de doodstraf op het bezit van 15 gram of meer heroïne.

Niet bekend

Van Damme zou nu, in een laatste poging zijn zaak in een ander daglicht te stellen, vanuit zijn dodencel in de Changi-gevangenis hebben laten weten dat hij het slachtoffer is geworden van een afrekening door de Nigeriaanse misdaadorganisatie. Deze organisatie zou de Nederlander met opzet in Singapore in de val hebben laten lopen. Het is niet duidelijk waarom deze informatie over Van Damme niet eerder bekend is geworden.

Van Damme's rol als informant is eerder slechts zijdelings ter sprake gekomen in het proces dat de Singaporese autoriteiten tegen hem aanspanden nadat hij was aangehouden. Van Damme's Singaporese advocaat Edmond Pereira heeft tijdens het proces getracht aan te tonen dat de Nederlander eerder het slachtoffer is geworden van een mislukte aanslag op zijn leven. Van Damme moest toen met vergiftigingsverschijnselen worden opgenomen in een ziekenhuis in Nigeria. Bewijzen daarvan kon Pereira echter niet verkrijgen.