Gevecht om de macht in Tsjetsjenië escaleert

MOSKOU, 5 SEPT. In Tsjetsjenië escaleert de strijd tussen troepen die president Dzjochar Doedajev trouw zijn en gewapende aanhangers van de diverse oppositiegroepen. Roeslan Chasboelatov, de voormalige voorzitter van het Russische parlement, kondigde gisteren aan een eigen gewapende militie te vormen voor de strijd tegen Doedajev.

Niet bekend

De Russische regering drong gisteren in een verklaring aan op het aftreden van Doedajev als enige manier om een burgeroorlog in Tsjetsjenië te voorkomen. “Doedajev moet de moed opbrengen om vreedzaam en fatsoenlijk af te treden teneinde onmiddellijk een eind te maken aan het bloedvergieten”, aldus de verklaring van de Russische regering. Als dat niet gebeurt riskeert Tsjetsjenië “de zelfvernietiging”. De bevolking van Tsjetsjenië werd opgeroepen “niet in te gaan op provocaties van Doedajev zijn zijn entourage”. “Het is duidelijk dat pogingen om de macht in de handen van één man te concentreren hebben geleid tot spanningen en geweld. Daarom dienen er parlementsverkiezingen te worden gehouden en moet er een nieuwe regering worden gevormd”, aldus de Russische regering.

Roeslan Chasboelatov, de voorzitter van het vroegere Russische parlement die de kant van de oppositie heeft gekozen, kondigde gisteren aan zich met een eigen gewapende groep in de strijd te mengen. Volgens Chasboelatov kan de oppositie Doedajev “binnen enkele dagen ten val brengen”. (Reuter, AP, AFP)