Forse daling van obligatiekoersen

AMSTERDAM, 5 SEPT. De koersen van staatsleningen daalden vanmorgen fors op de Amsterdamse effectenbeurs. De daling van de obligatiekoersen werd vooral ingegeven door de opmerking van Bundesbank-president Tietmeyer dat de Duitse rente niet verlaagd zal worden.

AMSTERDAM Volgens Tietmeyer kan geen land zich onttrekken aan de stijging van de rentetarieven, ook Duitsland niet. De obligatiemarkt ging prompt omlaag. De gemiddelde verliezen liepen na ruim anderhalf uur handelen op tot vier dubbeltjes. Hier en daar werd zelfs een verlies genomen van zes tot acht dubbeltjes. “De uitspraken van Tietmeyer vallen ons rauw op het dak”, verklaarde een handelaar.

Ook speelde een rol dat de dollar vanmorgen lager was. De aandelenmarkt moest omlaag door de mineurstemming op de Amsterdamse markt voor vastrentende waarden. “Dit is een ongeanimeerde en uiterst warrige markt”, aldus een handelaar. De omzetten waren laag. Positieve uitzondering was Elsevier. De koers steeg met vier dubbeltjes op 169,90 gulden. Waarom Elsevier steeg, was niet duidelijk.

De financiële waarden lagen slecht na het sombere rentenieuws. Aegon schoof 0,70 gulden omlaag op 99,60 gulden. ING moest 0,40 gulden afgeven op 80,20 gulden. ABN Amro daalde 0,20 gulden op 60 gulden.

Het beleggingsfonds Rodamco dat in het eerste halfjaar hard werd getroffen door valutategenvallers, daalde sterk. Rodamco zakte 1,40 gulden op 52,80 gulden, ofwel een verlies van 2,58 procent. Vooral het neerwaartse bijstelling van de vooruitzichten kon de handel niet waarderen.

Op de lokale markt ging Econosto hard achteruit op 22,50 gulden, een verlies van 0,60 gulden. Nagron noteerde een biedkoers op 90 gulden, een winst van vier dubbeltjes.

De koers van de dollar opende vanmorgen lager op de Europese valutamarkten. De Amerikaanse munteenheid noteerde op de wisselmarkt van Amsterdam omstreeks het middaguur op 1,7450 gulden. De slotkoers vrijdag bedroeg 1,7545 gulden. De daling was vrijdag op de wisselmarkt van New York al tot standgekomen. De dollar werd daar door dalende obligatiekoersen omlaag getrokken.

Omdat de handel weinig om het lijf had viel de daling wat groter uit. Tijdens de eveneens dunne handel op de Aziatische markten veranderde de koers maar weinig. Ook in Europa zal de omvang van de handel naar verwachting gering zijn omdat de Amerikaanse financiële markten gesloten zijn in verband met Labor Day.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio gingen de aandelenkoersen over een breed front omlaag. Vooral de telecommunicatiefondsen boekten fikse koersverliezen. Het Nikkei-225-gemiddelde verloor 244,65 punten op 20.409,18 punten.