Een hek scheidt rood-groen en groen-geel; Geen krachtsverschil in bekerduel tussen ADO en FC Den Haag

DEN HAAG, 5 SEPT. Ze speelden 1-1 tegen elkaar. Maar het was zeker geen salonremise. Afspraken werden er vooraf in het Zuiderpark niet gemaakt, want er bestaat rivaliteit tussen rood-groen en groen-geel. ADO en FC Den Haag zijn buren, of zoals ook wel wordt gezegd moeder en dochter, óf broers.

Ze zijn in ieder geval niet één, hoewel vele, oudere Hagenaars het wel zo zien. “Ik vind dat hek tussen de twee complexen vreselijk”, zegt ook Den Haag-trainer Lex Schoenmaker. De ex-prof speelde al in de jeugd voor Alles Door Oefening en maakte na de gedwongen fusie met Holland Sport de naamsverandering in FC Den Haag ADO mee. Later ging dat ADO eraf. Vorig seizoen heetten de profs ineens weer ADO Den Haag, maar op nadrukkelijk verzoek van de supporters is het nu weer gewoon FC Den Haag geworden. De jonge aanhang voelt geen affiniteit met ADO.

Dat voelt Lex Schoenmaker wel. Daarom vindt hij een wedstrijd tussen ADO en FC Den Haag “een onwezenlijke gebeurtenis”. De twee clubs gaan vriendschappelijk met elkaar om, maar er bestaat vreemd genoeg geen samenwerkingsverband. ADO zou een perfect opleidingsinstituut voor de profs zijn en kan dan zelf mooi over de 'afvallers', de tweede garnituur, beschikken. Iedereen is het daar mee eens. Maar het is er nog niet van gekomen. Het moet wel snel gebeuren, vindt Theo van der Burch, de kale rechtsback van weleer. “Een Stichting (FC Den Haag, red) is een club zonder hart en het hart van ADO ligt daar in het stadion.”

De bekerontmoeting betekende sinds de scheiding in 1977 de eerste wedstrijd tussen beide clubs om, zoals men in Den Haag zegt, het echie. Er was zaterdagavond nauwelijks sprake van krachtsverschil. ADO is dan ook één van de sterkste Nederlandse amateurclubs, misschien wel dé sterkste. De ploeg van ex-international Martin Jol won al eerder met 3-0 van Dordrecht'90 en dat had volgens de Hagenaars een nog veel grotere overwinning kunnen zijn. Uitgerekend tegen de andere amateurs uit bekerpoule 13, streek- en klassegenoot Tonegido, ging ADO in de fout. Het duel werd met 1-0 verloren, maar als excuus geldt dat het enige doelpunt in de duisternis werd gescoord omdat het hoofdveld in Voorburg geen lichtmasten heeft.

En doordat Dordrecht gistermiddag met meer dan vijf doelpunten verschil van Tonegido won werd ADO op doelgemiddelde uitgeschakeld. Trainer Jol had het zaterdagavond al zien aankomen. Hij ging ook niet kijken in Voorburg. “Ik kan er toch geen invloed op uitoefenen en als het 7-0 of 8-0 wordt heb ik een rot dag.” Het werd 7-1.

Het is vreemd dat de KNVB de twee laatste pouleduels niet verplicht op hetzelfde tijdstip heeft laten spelen. Nu wist Dordrecht precies met hoe veel het moest winnen om ADO voorbij te gaan. ADO is daar zelf mede schuldig aan. De club verplaatste zelf de wedstrijd tegen de buurman van zondag naar zaterdag om zodoende de concurrentie van een groot aantal derby's in de Haagse regio te ontlopen.

Jol was toch blij met de goede resultaten tegen profclubs. En dat terwijl hij aan het einde van vorig seizoen twee van zijn beste spelers, Faerber en Hoogendorp, aan FC Den Haag is kwijtgeraakt. Beiden hadden in de voorronde van deze bekercompetitie nog bij ADO meegedaan. “Het zijn onze spelers. Wat denk je als ze bij ons hadden meegespeeld?”, aldus Jol. Een vergoeding, 6.000 gulden per speler, heeft ADO nog niet ontvangen. De buurman heeft geen geld. Jol tot slot: “Weet je, we hebben vanavond eigenlijk slecht gespeeld. We kunnen echt veel beter.”

Bij het publiek werd er hier en daar gelachen om de profs die niet eens in staat bleken de amateurs te verslaan. Een afgang, heette het. “Gelul”, reageerde Schoenmaker. Hij beweerde dat de profs op een breder veld dan dat van ADO het veel beter zouden hebben gedaan tegen de amateurs. Bovendien, stelde de trainer, is FC Den Haag momenteel zelf een veredelde amateurploeg. Slechts door een uiterste inspanning kon er voor dit seizoen een licentie worden verkregen en is het onmogelijk om premies te betalen. “De spelers weten dat als ze nu geld eisen we over zes maanden misschien met z'n allen kunnen gaan stempelen”, aldus Lex Schoenmaker.

De profs maken dankbaar gebruik van aanbiedingen en giften van mensen die FC Den Haag een warm toedragen. Ze krijgen broodjes met korting en laatst schonk iemand de spelers T-shirts die ze nu tijdens de warming-up dragen. Voor onderweg naar de uitwedstrijden is er geen geld om uitgebreid te gaan eten. Dus gaat er “een halve kip mee de bus in”. Daarbij komt ook nog dat FC Den Haag door de naweeën van de Wereldruiterspelen niet op eigen complex kan trainen en spelen. Het eerste thuisduel staat voor 21 september gepland, maar er moet nog wel even 1.300 kubieke meter aan graszoden worden neergelegd.

Getraind kan er vanaf eind oktober weer op, zoals dat in het Zuiderpark heet, “de strook”. Dat is een stukje grasveld achter stadion. “Prima toch?”, reageerde Lex Schoenmaker. “Daar is niets mis mee. Ik heb er mijn hele leven op getraind, onder Boskov, en onder Jezek en ook onder Happel.”

In de bestuurskamer wensten de ADO'ers de vertegenwoordigers van FC Den Haag na afloop van de 'broederstrijd' lachend een goede reis toe. Nog nooit eerder hadden de spelers van de profclub de weg naar een uitwedstrijd, minder dan honderd meter, te voet afgelegd. “Dacht je dan dat we met de bus zouden komen?”, vroeg assistent-trainer Leen de Graaf op z'n Haags.

    • Hans Klippus