Dan Penn

Dan Penn; Do Right Man (Warner 9 45519-2, import

Wie niet beter weet, zou zweren dat de doorleefde stem van Dan Penn toebehoort aan een zwarte soulzanger. Als mede-auteur van klassiekers als James Carr's Dark End Of The Street en Do Right Woman van Aretha Franklin was Penn achter de schermen betrokken bij de hoogtijdagen van de Memphis Soul, terwijl zijn zangtalent een goed bewaard geheim bleef. Als discipel van Ray Charles wist Penn al op zestienjarige leeftijd hoe goede soulmuziek moest klinken, en golden de demo's van zijn zelfgeschreven liedjes als blauwdrukken voor de uiteindelijke plaatversies. Op 54-jarige leeftijd keerde Penn onlangs terug naar de legendarische Muscle Shoals-studio in Alabama om zijn onsterfelijke liedjes voor het eerst zelf op de plaat te zetten, met hulp van oude bekenden als organist Spooner Oldham en pianist David Briggs. Producer George Drakoulias, bekend van The Black Crowes en het ondergewaardeerde meesterwerk You Gotta Sin To Get Saved van Maria McKee, staat garant voor een gortdroog en hedendaags geluid. Penn keert zijn ziel binnenstebuiten in soulslijpers als I'm Your Puppet (geschreven voor James & Bobby Purify) en het nog niet eerder op de plaat verschenen Cry Like A Man. Zijn versie van Dark End Of The Street klinkt zo mogelijk nog eenzamer en hartverscheurender dan de lezing die James Carr eraan gaf. Qua sfeer herinnert het album Do Right Man aan de beste soulplaten uit de jaren zestig, terwijl Dan Penn zich met gemak kan meten met zijn helden van toen. Krachtig en kwetsbaar tegelijk, behoort hij met Elvis Presley en Willy Deville tot de allergrootsten onder de blanke soulzangers.

    • Jan Vollaard