Concertgebouw stampvol met nieuw publiek

Stampvol was het gisteren in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw waar gisteren het eerste Zondagochtend Concert werd gehouden, georganiseerd door het Concertgebouw, de Avro en de NS. Verdi's Ouverture La Forza del Destino, waarmee het Residentie Orkest onder leiding van Vassili Sinaiski opende, luidde een reeks van veertig concerten in. Negen concerten, waarvan zes in de Kleine Zaal, zijn al uitverkocht. De bezoekers gisteren kwamen van heinde en ver, veelal met kinderen en gezien de verwonderde blikken zagen velen het gebouw voor het eerst van binnen.

“We willen een publiek bereiken dat niet elke week in het Concertgebouw zit. Daarom zijn de prijzen laag en hebben we een hoge korting voor kinderen”, zegt Martijn Sanders, directeur van het Concertgebouw. “Het loopt fantastisch. Het is een heel andere formule dan Für Elise dat zich alleen in de Spiegelzaal afspeelde. Met deze opzet kunnen we tweeduizend mensen bergen”.

De concerten, die hoogstens vijf kwartier duren, worden voorafgegaan door een programma van een half uur in de Spiegelzaal, waarin presentator Hans van den Boom een praatje maakt met optredende musici. Gisteren waren dat de Zweedse pianist Love Derwinger die het Eerste pianoconcert van Liszt zou spelen en dirigent Sinaiski. Concert en voorprogramma worden steeds een week later op zaterdagochtend via Radio 4 uitgezonden.

De bedoeling is dat het concert het begin vormt van een cultureel dagje uit voor het hele gezin. De bij het Concertgebouw gelegen musea - Rijksmuseum, Stedelijk en Van Goghmuseum - geven op vertoon van het concertkaartje (20 gulden, CJP en kinderen tot 15 jaar 10 gulden) dezelfde dag een korting van 50 procent. De NS stelt voor de concertgangers een maand lang een gratis kortingskaart ter beschikking. Gisteren echter werkte de NS niet echt mee, bezoekers klaagden over vertragingen en er waren, misschien mede door onwennigheid, ongebruikelijk veel laatkomers.

De poging een nieuwe doelgroep de concertzaal binnen te lokken, betekent niet dat er alleen 'music for the millions' wordt gespeeld. Aan de serie werken de belangrijkste symfonieorkesten van het land mee, die hun normale - zij het ingekorte - programma brengen, waaronder bijvoorbeeld ook de Zesde symfonie van Mahler door het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Valery Gergjev. Ook bekende kleinere ensembles en solisten doen mee. Kaartjes zijn bij de deelnemende instellingen te krijgen.

    • Gerda Telgenhof