Clinton viert groei van banen in industrie

ROTTERDAM, 5 SEPT. De Amerikaanse banengroei in augustus lag onder de verwachting van economen, maar president Clinton vierde de stijging dit weekeinde als een nieuw teken van goed nieuws voor de economie. “Dit jaar zijn er al twee miljoen nieuwe banen bijgekomen en het jaar heeft nog vier maanden te gaan”, zo zei Clinton zaterdag in zijn wekelijkse radiotoespraak.

Zijn radiopraatje stond in het teken van Labour Day, de traditionele vrije dag in Amerika op de eerste maandag van september. Clinton rekende zijn gehoor voor dat het aantal banen tijdens zijn presidentschap inmiddels met 4,2 miljoen is gegegroeid, waarvan 93 procent is gerealiseerd in de particuliere sector.

Afgelopen vrijdag maakte het Amerikaanse ministerie van arbeid bekend dat het werkloosheidspercentage in augustus stabiel was gebleven op 6,1 procent, maar dat het aantal banen buiten de landbouwsector met 135.000 stuks was gegroeid. De economen die hun beroep maken van het voorspellen van deze cijfers hadden een banengroei van 234.000 verwacht.

Clinton richtte zich in zijn radiopraatje op de stijging van het aantal banen in de industrie. In juli was er een stijging van niet meer dan 1000 banen, maar in augustus werd een toename van 32.000 gerapporteerd. “Voor het eerst in tien jaar is het aantal banen in de industrie voor de achtste achtereenvolgende maand toegenomen”, zo hield Clinton zijn radioluisteraars voor. Hij sprak vanuit een schoolgebouw nabij zijn vakantie adres op Martha's Vineyard. Dit jaar zijn er volgens Clinton inmiddels 135.000 nieuwe banen in de industrie bijgekomen.

Bij de publikatie van de nieuwe werkgelegenheidscijfers zei het ministerie van arbeid dat de groei van het aantal industriële banen een krachtig herstel van de Amerikaanse autosector weerspiegelt maar tevens vertekend is door tijdelijke sluitingen van verschillende autofabrieken in juli.