Clinton richt zich tot Athene en Tirana

TIRANA/ATHENE, 5 SEPT. In Griekenland en Albanië is met instemming gereageerd op een brief die president Clinton van de Verenigde Staten de leiders van beide landen heeft gestuurd naar aanleiding van de hoog opgelopen spanning tussen Griekenland en Albanië.

De Griekse regering liet in een verklaring weten de brief te zien als “een positieve stap” waarmee “internationale druk wordt uitgeoefend op de Albanese regering met het doel haar te brengen tot respectering van het internationale recht, de mensenrechten en de rechten van de Griekse minderheid”.

In Tirana besprak president Sali Berisha het conflict met president Clintons speciale adviseur voor Centraal- en Oost-Europa, Richard Shifter. Na afloop werd niets meegedeeld over dit gesprek. Volgens onbevestigde berichten heeft Shifter bij Berisha aangedrongen op stopzetting van het proces tegen vijf leden van de Griekse minderheid in Albanië.

De spanning tussen Griekenland en Albanië zal naar verwachting nog oplopen als woensdag uitspraak wordt gedaan in dit proces. De beklaagden, allen leiders van de organisatie van de Griekse minderheid Omonia, worden beschuldigd van separatistische activiteit, contacten met de Griekse geheime dienst en verboden wapenbezit. Griekenland heeft vanaf midden augustus naar aanleiding van het proces 40.000 Albanese zwartwerkers het land uitgezet, de bewaking van de grens geïntensiveerd en EU-hulp aan Albanië geblokkeerd. Het eist - en deed dat het afgelopen weekeinde opnieuw - dat het proces tegen de vijf wordt gestaakt en dat de vijf beklaagden worden vrijgelaten. De Griekse onderminister van buitenlandse zaken, Yannos Kranidiotis, bestempelde de aanklacht tegen de vijf gisteren als een “verzinsel”. (Reuter)