Britten willen in Brussel steun Fokker aanvechten

ROTTERDAM, 5 SEPT. Het Britse lucht- en ruimtevaartconcern British Aerospace (BAe) wil bij de Europese Commissie een recente kapitaalinjectie van 1 miljard gulden voor Fokker aanvechten. British Aerospace vindt dat Fokker met het nieuwe kapitaal oneerlijke concurrentie kan bedrijven op de door overcapaciteit geplaagde markt van propellervliegtuigen.

Dit meldt de Britse zakenkrant Financial Times. BAe wilde het bericht vanochtend niet officieel bevestigen.

De Nederlandse vliegtuigbouwer, die over de eerste zes maanden van 1994 een verlies van 196 miljoen gulden bekendmaakte, was dit voorjaar volgens financiële analisten technisch failliet. Een kapitaalinjectie van een miljard, opgebracht door moeder Dasa en de Rabobank, hield het bedrijf op de been. Voor de zogeheten technolease-constructie met de Rabobank, waarbij Fokker voor 400 miljoen gulden zijn technische kennis verkocht en meteen weer terughuurde, was de medewerking van de Nederlandse overheid nodig. De Rabobank kan de afschrijving op de aanschaf in mindering brengen op haar winst.

British Aerospace vindt de Nederlandse overheidsbemoeienis een onverteerbare zaak en wil dat Brussel de overeenkomst verbiedt. Het noodlijdende Fokker krijgt volgens BAe door de kapitaalverschaffing op oneerlijke wijze de gelegenheid de recessie uit te zitten. Volgens optimistische verwachtingen zal de vliegtuigmarkt in 1996 weer aantrekken.

De kritiek van British Aerospace op de steun aan Fokker is opmerkelijk omdat BAe al maanden in bespreking is met Fokker-moeder Dasa om een oplossing te vinden voor de nood onder de Europese fabrikanten van propeller- en kleinere straalvliegtuigen voor de korte afstand. Dasa-topman Jürgen Schrempp en zijn BAe-collega Dick Evans vinden dat er slechts één fabrikant voor regionale propellervliegtuigen in Europa moet komen. Daarvoor is ook het Franse Aérospatiale benaderd. Als voorbeeld voor zo'n gezamenlijke onderneming dient Airbus, waarin British Aerospace, Dasa, Aérospatiale en het Spaanse Casa samenwerken in de bouw van grote vliegtuigen voor de lange afstand.

Bij Fokker, waarvan topman Ben van Schaik vanochtend op de internationale luchtvaarttentoonstelling van Farnborough rondliep, was niemand bereikbaar voor commentaar.