Bomaanslag op kantoor Sinn Fein door protestanten

LONDEN, 5 SEPT. Bij het hoofdkantoor van Sinn Fein aan Falls Road in Belfast is gisteravond een autobom ontploft op de plaats waar Sinn Fein-leider Gerry Adams 's middags een menigte had toegesproken. Een aantal mensen liep een shock op, maar niemand raakte gewond.

Eerder op de dag had de Britse premier Major verklaard dat Adams nog altijd niet welkom is in Schotland, Wales of Engeland. Tegelijkertijd meldden Ierse radiostations dat de Ierse premier Reynolds nog deze maand een ontmoeting met Adams wil. De Amerikaanse president, Clinton, zou Adams op korte termijn een visum willen geven voor een promotietour door de VS.

Bij de aanslag op het Sinn Fein-hoofdkwartier scheurden de vaandels aan de gevel die juichen dat de tijd voor vrede rijp is. Het pand en een nabijgelegen bibliotheek raakten zwaar beschadigd. Het hoofdkantoor is in het verleden vaker doelwit van geweld geweest, en is sindsdien extra versterkt. Voorzitter Tom Hartley van Sinn Fein, de politieke vleugel van de IRA, verklaarde na de aanslag dat de katholieke republikeinen zich niet laten provoceren en dat het vredesproces door zulke incidenten niet geremd mag worden. Het hoofdkantoor is vanmorgen provisorisch weer opengesteld.

Met een telefoontje naar een lokaal radiostation heeft de Ulster Volunteer Force (UVF), de grootste protestantse unionistische terreurorganisatie, de aanslag opgeëist. De anonieme beller zei dat de aanslag de democratie moest dienen en voegde daaraan toe: “Denk terug aan Donacloney, 1991.” Daarmee verwees hij naar een bomaanslag van de IRA tijdens een wapenstilstand van de protestantse terreurorganisaties drie jaar geleden.

De ontploffing maakt een eind aan de hoop van Britse autoriteiten dat de protestantse paramilitairen het voorbeeld van de IRA volgen en de wapens op korte termijn neerleggen. Van de Ulster Freedom Fighters, de tweede unionistische terreurgroep, was al eerder bekend geworden dat ze met de gewapende strijd wil doorgaan. Maar unionistische politici hadden vorige week voorspeld dat de UVF wel tot een bestand bereid zou zijn. De premiers Major en Reynolds hadden zaterdag nog een beroep gedaan op de protestantse paramilitairen om de voortgang van het vredesproces niet langer te blokkeren.

Pag.5: Woordenstrijd Ulster

Het geweld van de unionisten heeft de laatste twee jaar meer slachtoffers gemaakt dan de terreur van de republikeinen.

Intussen woedt ook de woordenstrijd nog altijd voort over de verklaring waarin de IRA de wapenstilstand afkondigt. Londen en Dublin beloofden in de Downing Street Verklaring van vorig jaar december dat Sinn Fein bij de de vredesonderhandelingen over Ulster zou worden betrokken als de IRA 'voorgoed' van geweld zou afzien. Maar in de IRA-verklaring is alleen sprake van een 'algehele beëindiging van de militaire operaties'. Voor de Ierse regering is die omschrijving voldoende maar de Britse premier Major heeft gisteren opnieuw om verduidelijking gevraagd. De IRA hoeft “alleen maar een klein beetje meer te doen”, verklaarde Major. Adams zei dat Major doorzichtige woordspelletjes speelt.

Adams hoeft er voorlopig niet op te rekenen dat hij op het Britse hoofdeiland wordt toegelaten, liet Major gisteren ook nog weten. De links-radicaal Tony Benn had Adams uitgenodigd begin volgende maand een officieuze bijeenkomst op het partijcongres van Labour toe te spreken, tot woede van de nieuwe partijleider Tony Blair. Maar Major zei dat het uitzettingsbevel dat tegen Adams is uitgevaardigd omdat hij contacten onderhoudt met terroristen, de komende maanden niet zal worden ingetrokken.

Wel welkom is Adams in Ierland. Volgens Ierse kranten zal premier Reynolds de president van Sinn Fein op korte termijn uitnodigen om zitting te nemen in het Platform voor Vrede en Verzoening. Ook zou Reynolds president Clinton hebben overgehaald om Adams een visum te geven, zodat hij binnen de Ierse gemeenschap in de VS steun kan proberen te verwerven voor de republikeinse vredespolitiek. De Britse regering heeft begin van dit jaar scherp geprotesteerd toen Adams een visum kreeg voor een bliksembezoek aan de VS.

    • Dick Wittenberg