Bailey & Terry

Clark Terry & George Probert: The Good Things in Life (Mons CD 2003. Distr. BMG/Ariola. Benny Bailey Quintet: No Refill (TCB 94202). Distr. Virgin

Benny Bailey en Clark Terry, twee taaie trompettisten met een eigen stijl, maakten ieder een 'Europese' cd. Het kwintet van Terry, live vastgelegd in een jazzclub in het Zwitzerse Uster, zoekt het op The Good Things in Life in 'Wein, Weib und Gesang'. De wijn heet Dôle, een 'fingersnapping' blues in medium tempo, de vrouw achter Secret Love is natuurlijk Doris Day, en de zang komt van Terry zelf in beproefde 'Mumbles'-stijl. Altist George Probert en pianist Dado Moroni dragen bekwaam bij aan de feeststemming.

Dat No Refill van het Benny Bailey kwintet minder gelikt klinkt dan de cd van Terry, is te danken aan de grotere variëteit in het repertoire, aan het feit dat een gitarist (Peter Eigenmann) de harmonische functie vervult, en aan het basspel van de Deen Jesper Lundgaard dat door de Milanese studio Barigozzi prachtig is vastgelegd.

Het pakkendste stuk is het latin-getinte Surinam waarin Bailey er met vette 'growls' en geknepen hoge noten flink tegenaan gaat. Intrigerend is dat deze zangerige deun, hier gepresenteerd als Bailey-bedenksel, als Worship Mother Earth te vinden is op de laatste cd van de Surinaams-Nederlandse band Fra Fra Sound, daar echter met V.Henar/R. van Geerke erachter. Het zal dus wel een traditional zijn.

    • Frans van Leeuwen