Zalm krijgt minder geld binnen dan verwacht

ROTTERDAM, 3 SEPT. De uitgifte van de tienjarige staatslening heeft minister Zalm (financiën) deze week 7,5 miljard gulden opgeleverd. Dit is minder dan op de obligatiemarkt werd verwacht. Beleggers gingen er van uit dat de Agent van financiën met de lening 10 miljard gulden wilde binnenhalen.

Op donderdag sloot Financiën de inschrijving op de lening, maar naar verluidt werd op vrijdag nog een kleine mogelijkheid geboden aan beleggers die door de snelle sluiting waren verrast.

Over de precieze financieringsbehoefte van de overheid in de resterende maanden van dit jaar bestaat nog onduidelijkheid. Schattingen variëerden vanmorgen van rond 7 miljard gulden tot ruim 11 miljard gulden. Pas in de komende Miljoennenota wordt de precieze financieringsbehoefte bekend gemaakt. Een onzekere factor zijn de stortingen van woningbouwverenigingen in de kas van het Rijk, in het kader van de bruteringsoperatie die vorig jaar werd doorgevoerd.

De uitgiftekoers van de staatslening bedroeg gemiddeld 99,53. Dat betekent dat het rendement van de obligatie uitkomt op 7,32 procent. De gegadigden moeten hun geld op 3 oktober storten. De overheid lost de lening op 1 oktober 2004 ineens af. Analisten noemden het bedrag van 7,5 miljard gulden gisteren “aan de lage kant”. Bij omvang van boven de tien miljard gulden kan het volume van de lening op de obligatiemarkt voor een betere verhandelbaarheid zorgen. Zij rekenen op een heropening van de lening in de loop van dit jaar.