Winstverwachting bijgesteld; Valutaverlies voor Rodamco 300 miljoen

ROTTERDAM, 3 SEPT. Het vastgoed-beleggingsfonds Rodamco heeft in het eerste halfjaar van 1994 een valutaverlies geleden van 300 miljoen gulden.

Hoewel het uiteindelijke resultaat door afdekken van de valutaposities beperkt bleef tot 161 miljoen gulden, moet het fonds zijn winstverwachtingen voor het boekjaar bijstellen.

De valutaverliezen zijn volgens Rodamco (onderdeel van de Robeco Groep) het gevolg van onrust op de valutamarkt. Vooral de sterke daling van de dollar en het pond brachten het vastgoedfonds in de problemen. Rodamco ziet zich door het verlies genoodzaakt om zijn winstverwachtingen voor dit boekjaar naar beneden bij te stellen. Bij de publikatie van de resultaten over het eerste kwartaal liet het beleggingsfonds in onroerend goed nog weten dat het totaal resultaat over het lopende boekjaar 1994/95 met 200 miljoen gulden zou stijgen tot 534 miljoen gulden. Nu verwacht de top een ongeveer gelijk resultaat als de 334 miljoen gulden in het afgelopen boekjaar 1993/94.

Daarbij gaat het beleggingsfonds, dat grote belangen heeft in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, er wel vanuit dat de koersen in de tweede helft gelijk blijven.

Volgens Rodamco-zegsman W. Dijkema waren niet alle valutaposities in de eerste zes maanden afgedekt. “We bekijken de ontwikkelingen dagelijks. Je probeert het goed te doen, maar soms lukt dat niet”, zegt hij, “Die markt is moeilijk voorspelbaar.” In de tweede helft heeft Rodamco slechts 25 procent afgedekt met valuta-opties. Zijn beleggingsfonds rekent erop dat de koersen gaan stijgen.

De sterke stijging van de nettowinst en herwaarderingsresultaat met in totaal 44 procent tot 258 miljoen gulden over de eerste zes maanden is grotendeels tenietgedaan door de verliezen op de buitenlandse munten. Het totale beleggingsresultaat klom na aftrek van het valutaverlies bescheiden van 79 miljoen naar 94 miljoen gulden.

Wel is er bij Rodamco een eind gekomen aan de trend om af te boeken op zijn kantoren en winkelpanden. In de eerste heft van het vorige boekjaar werd er nog 45 miljoen gulden afgeschreven. In het eerste halfjaar van het lopende boekjaar (maart/augustus) was er een positief herwaarderingsresultaat van 41 miljoen gulden.