Voorkeur kabinet Van den Broek

DEN HAAG, 3 SEPT. Het kabinet-Kok heeft een voorkeur voor handhaving van oud-minister Van den Broek (CDA) als commissaris voor buitenlandse betrekkingen in de nieuwe Europese Commissie van voorzitter Jacques Santer. Minister-president Kok liet gisteren na de ministerraad weten dat Nederland officieel wil afwachten wat Santers wensen zijn met betrekking tot de portefeuilleverdeling in de nieuwe commissie. Kok zei echter dat behoud van het commissariaat van Van den Broek de voorkeur van het kabinet heeft boven ander posten in de Commissie zoals Verkeer of Landbouw. De VVD heeft interesse in een van deze twee posten en wil een eigen kandidaat naar voren schuiven. Volgens de liberalen is met zulke posten het Nederlandse belang beter gediend omdat het om concretere zaken gaat dan bij buitenlandse betrekkingen. Kok zei gisteren echter dat dat belang evenzeer is gediend met de post buitenlandse betrekkingen.