'Van Damme was informant van de CRI'

ROTTERDAM, 3 SEPT. De in Singapore ter dood veroordeelde Nederlandse zakenman J. van Damme zou een informant zijn van de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI).

Volgens de Volkskrant zou Van Damme tot het moment waarop hij werd aangehouden betrokken zijn geweest bij een onderzoek naar een Nigeriaanse misdaadorganisatie die in Nederland fraudeerde met olieverkopen. De CRI wilde het bericht bevestigen noch ontkennen.

Van Damme werd op 27 september 1991 op het vliegveld van Singapore aangehouden met 4,32 kilo heroïne in een dubbele bodem van een lege koffer. Hij werd, ook in hoger beroep, veroordeeld tot de strop. De president van Singapore wees een daarop volgend ingediend gratieverzoek af. Van Damme bevindt zich in de dodencel van de Changi-gevangeis in Singapore. Hij veronderstelt dat hij door de Nigerianen in de val is gelokt vanwege zijn contacten met de politie.

Van Damme zou regelmatig over de vloer gekomen zijn bij de CRI en als informant niet alleen voor de CRI gewerkt hebben maar ook voor opsporingsorganisaties in andere landen.