Two Worlds Trophy

Zoek een plek waar de grond gratis is, de zon altijd schijnt en de Middellandse Zee aan je voeten ligt. Zo ongeveer luidde de taak waar een paar bridge-gekke Italiaanse projectontwikkelaars zichzelf eind jaren tachtig voor hadden gesteld. Nu, zeven jaar later, is de missie geslaagd te noemen. Ergens in het straatarme Calabrië, door Noorditalianen spottend betiteld als Belgisch-Kongo, is het Villagio del Bridge uit de grond gerezen. Een heus bridgedorp bestaande uit een verzameling kleine, maar comfortabele villa's met uitzicht op Dino-eiland, privédomein van Dino Ferrari. Vakantiegangers en pensioengerechtigden genieten er overdag van het prachtige weer en 's avonds van de bridgewedstrijden waaraan ze kunnen meedoen. Er is nu net ook een bridgehotel neergezet, ter promotie waarvan afgelopen week een bijzondere wedstrijd in het bridgedorp werd gehouden: de Two Worlds Trophy. In navolging van de golfwereld (Ryder Cup) speelden vier van de sterkste paren van Europa tegen vier topparen uit Amerika. Amerika won met 587 tegen 539 imps (wedstrijdpunten). Natuurlijk werd wereldkampioen Nederland vertegenwoordigd door zijn sterkste paar, Leufkens-Westra. In het klassement dat per paar werd opgemaakt, brachten onze landgenoten het helaas niet verder dan de zevende plaats. Winnaars van dat klassement werden met voorsprong de Amerikanen Meckstroth en Rodwell. Dit spel werd door de aanwezige journalisten bekroond als mooiste:

Zuid geverNoord

Niemand kw.Schoppen HB9542

Harten 43

Ruiten H

Klaver A832

WestOost

Schoppen A876Schoppen 3

Harten AVB72Harten H1096

Ruiten 983Ruiten V742

Klaver 4Klaver HB65

Zuid

Schoppen V10

Harten 85

Ruiten AB1065

Klaver V1097

De Noor Geir Helgemo speelde 4Harten vanuit west. Noord, Larry Cohen, startte met RuitenH en switchte heel goed naar troef, die de leider in de hand nam. De nagespeelde klaver nam noord voor met KlaverA. Noord moest wel, want anders legt de leider KlaverH, maakt daarna nog acht slagen in de cross-ruff en aldus zijn contract. Cohen speelde een tweede ronde troef in. Helgemo nam HartenH in dummy, sloeg KlaverH (west ruiten weg), troefde een klaver in de hand, speelde SchoppenA, schoppen getroefd en liet vervolgens KlaverB voorspelen. Zuid, Zia Mahmood, moest dekken met KlaverV en de leider gooide zijn laatste ruiten weg. Dit eindspel was bereikt:

Noord

Schoppen HB95

Harten -

Ruiten -

Klaver -

WestOost

Schoppen 87Schoppen -

Harten VBHarten 10

Ruiten -Ruiten V74

Klaver -Klaver -

Zuid

Schoppen -

Harten -

Ruiten AB106

Klaver -

Zuid, die met KlaverV aan slag is gebracht, is gedwongen om een slag weg te geven in ruiten en daarmee het contract. Een fraaie loser-on-loser ingooi van de jonge Noor, die uit het bieden de juiste conclusie had getrokken: noord had een keer schoppen tussengeboden, terwijl zuid hem nooit had gesteund. Het was daarom onwaarschijnlijk dat zuid meer dan twee schoppens had.

De Italianen Lauria en Versace eindigden in het parenklassement op de achtste en laatste plaats. Op onderstaand spel laat Lorenzo Lauria zien dat er met zijn afspel niets mis is:

West geverNoord

Allen kw.Schoppen H1053

Harten HB2

Ruiten 5

Klaver V10642

Zuid

Schoppen V9

Harten A85

Ruiten HVB642

Klaver H5

Onder voortdurend passen van de tegenpartij bereikten NZ 3SA te spelen vanuit zuid, Lauria. West startte met Harten3 (vierde van boven) voor boer, vrouw en vijf. De nagespeelde harten werd in dummy met de heer genomen, waarna ruiten volgde voor de heer en het aas van west, die doorging met harten voor het aas. Iedereen bekende en het was Lauria duidelijk dat west nog de vierde harten moest hebben. De leider speelde RuitenV-B terwijl beide tegenstanders keurig bijliepen; in dummy gingen een schoppen en klaveren weg. Dit was de situatie:

Noord

Schoppen H105

Harten -

Ruiten -

Klaver V1064

Zuid

Schoppen V9

Harten -

Ruiten 642

Klaver H5

Op dit punt aanbeland realiseerde Lauria zich twee dingen. Ten eerste, oost moest de twee zwarte azen hebben zonder de vierde harten, anders was het contract meteen down. En, het incasseren van het restant hoge ruitens zou dummy in dwang brengen. Derhalve speelde Lauria hier eerst KlaverH (SchoppenV had ook gekund). Zou oost duiken, dan incasseert de leider wel alle ruitens, waarop in dummy een klaver en twee schoppens wegkonden; schoppen na zou oost dwingen van KlaverA af te spelen. Oost nam KlaverH dus, maar moest onmiddellijk in klaver of schoppen de negende slag cadeau doen:

Noord

Schoppen H1043

Harten HB2

Ruiten 5

Klaver V10642

WestOost

Schoppen 752Schoppen AB86

Harten 10643HartenV97

Ruiten A108Ruiten 973

Klaver 873Klaver AB9

Zuid

Schoppen V9

Harten A85

Ruiten HVB642

Klaver H5

Tot slot maak ik u attent op een aardige bridgewedstrijd. Het nationale team van de Volksrepubliek China, op weg naar het wereldkampioenschap in Albuquerque (VS), maakt in ons land een tussenstop. Op zaterdag 10 september spelen de sterke Chinezen, vorig jaar nog winnaars van hun groep in de Bermuda Bowl, tegen wereldkampioen Nederland. Plaats van handeling: 's-Gravenhaagsche Bridge School, Laan van Meerdervoort 124, Den Haag. Aanvang: 13.00 uur, einde: ca. 22.30 uur. Toegang vrij.

    • Jan van Cleeff