Seizoen verloren voor Krajicek na uitschakeling

NEW YORK, 3 SEPT. Om vijf voor twaalf Nederlandse tijd begon Richard Krajicek gisteravond in New York aan zijn belangrijkste tie-break van het jaar. In de vijfde set van zijn partij tegen de Spanjaard Carlos Costa in de tweede ronde van de Open Amerikaanse tenniskampioenschappen. Om twaalf uur was het voorbij. En was zijn seizoen verpest.

Krajicek verloor met 4-6, 7-6 (7-3), 3-6, 6-1 en 7-6 (7-4) van Costa. Hij won dit jaar twee kleinere toernooien, maar presteerde matig op de vier belangrijke grand-slams. Australië miste hij wegens een knie-blessure, in Parijs bracht hij het tot de derde ronde, op Wimbledon lag hij er in de eerste ronde uit. Dat is zijn slechtste jaar sinds hij in 1991 debuteerde. Acht van de tien Nederlanders verloren in New York in de eerste ronde, Muns-Jagerman en Krajicek in de tweede.

“Ik begrijp het niet”, zei Krajicek een half uur na de partij. “Gewoonlijk speel ik op de grand-slams een niveau beter dan op de andere toernooien. Dit jaar speelde ik een niveau slechter. Maar ik ben nog niet in paniek. Mijn blessure heeft me toch meer gekost dan ik dacht. Als ik gewoon hard blijf werken, komt het gevoel wel weer terug. Ik denk dat ik de top-tien wel weer moet kunnen halen.”

Krajicek werd in New York als een van de gevaarlijke outsiders voor de titel beschouwd. Zijn fan John McEnroe noemde bij iedere partij die hij voor de televisie becommentarieert minstens vijf keer zijn naam. Tot 6-5 in de tweede set domineerde Krajicek de partij. Costa liep te sikkeneuren, schudde wanhopig zijn hoofd na iedere ace van Krajicek en maakte fouten. Maar Krajicek speelde met te weinig zelfvertrouwen om daarna de partij simpel uit te spelen. Wanneer hij onder druk komt te staan, begint hij te twijfelen, loopt zijn service net iets minder en worden zijn volley's minder scherp. Dan vergeet hij zijn voetenwerk en neemt hij twee reuzenstappen in plaats van de benodigde vijf kleine stapjes.

“Ik had niet verwacht dat ik tegen Costa in problemen zou komen. Maar ik miste veel vanaf de baseline en hij serveerde erg goed. Daar raakte ik behoorlijk gefrustreerd van”, zei Krajicek, die in de eerste ronde Jan Siemerink in vijf sets had verslagen. “Siemerink heeft een goede service. Dat maakte het moeilijk. Maar als ik het goed speel tegen Costa, gaat die vanzelf fouten maken.”

Krajicek verloor de tie-break van de tweede set en daarna de derde set. In de vierde brak hij naar 4-1 en liet Costa de laatste twee games lopen. In de vijfde set kreeg Krajicek talloze kansen om de partij alsnog in zijn voordeel te beslissen. Hij kwam in de allereerste game met 15-40 voor op de service van de 26-jarige Spanjaard die negentiende staat op de wereldranglijst. Toen hij die twee breekpunten niet benutte, brak Costa vervolgens op love. Krajicek kwam met 3-0 achter, kwam van 1-4 terug tot 4-4 en hield stand tot 6-6.

Toen kwam de tie-break, na twee uur en drie kwartier spelen. “Op hardcourt kan je een tie-break nog winnen met een gipsen been”, zei Krajicek eerder dit jaar. “De bal hoeft maar een keer goed op je racket te komen. Op hardcourt gaat het zo hard. Daar gaat het maar om een paar punten.”

In de tie-break maakten beiden de punten op hun service tot 4-4. Costa serveerde en liep naar het net. Zijn volley was niet diep genoeg. Krajicek kon de hoek uitzoeken, maar sloeg in het net. Bij 4-5 serveerde Krajicek. Ook hij snelde naar het net. Ook zijn eerste volley was niet diep genoeg. Costa sloeg de passeerbal wel over het net. Krajicek kon er nog bij, maar zijn volley belandde in het net. En Costa besliste de partij met een return die precies op de baseline viel.

Krajicek had de 26-jarige Costa tot gisteren twee keer verslagen. Vorig jaar in de vierde ronde van Roland Garros, met 10-8 in de vijfde set, en dit jaar in de finale van het toernooi in Barcelona, waar het 6-4, 7-6 en 6-2 werd. Costa is een gravelspecialist met chronische rugproblemen, waardoor hij meestal aan het einde van het seizoen op de fysiek, zware hardcourtbanen voorzichtig aan doet. Maar voor de US Open maakt hij een uitzondering. In 1992 haalde hij de vierde ronde, waar hij verloor van Agassi. Vorig jaar bereikte hij de derde ronde en versloeg hij onder andere Ivanisevic.

Behalve Krajicek sneuvelden gisteren ook twee favorieten. De Amerikaan Jim Courier verloor in vier sets van de Italiaan Andrea Gaudenzi. Andrei Medvedev verloor in drie sets van de Tsjech Karel Novacek. De Duitser Michael Stich en Stefan Edberg bereikten beiden met indrukwekkend spel de derde ronde. Stich versloeg de Amerikaan Steve Bryan met 6-1, 6-4 en 6-2, Edberg de Amerikaan Jeff Tarango met 6-2, 6-3 en 6-2.

Bij de vrouwen verloor de Wimbledon-winnares Conchita Martinez in de derde ronde in drie sets van de Amerikaanse Ginger Helgeson: 3-6, 6-4 en 6-1. Aranxta Sanchez-Vicario, Garbriela Sabatini en Kimiko Date bereikten de laatste 32.

    • Remmelt Otten