Raadselachtige terugval van het Russische volleybalteam

HAARLEM, 3 SEPT. Kan Rusland worden weggestreept als kanshebber voor de wereldtitel? De Europese nummer drie verloor gisteravond in drie sets van Nederland en had een dag eerder in hetzelfde toernooi in Haarlem met nog grotere cijfers van Italië verloren. De Russen maakten een ongemotiveerde indruk en gingen veelvuldig in de fout. “Ik begrijp hier helemaal niets van”, zei de verraste bondscoach van de Italiaanse ploeg, Julio Velasco.

Velasco en zijn Nederlandse collega Joop Alberda beschouwen Rusland met hun eigen ploegen en Brazilië tot de vier topfavorieten bij het WK, eind deze maand in Griekenland. De Russen hadden in de voorronde van de World League indruk gemaakt door drie van de vier wedstrijden tegen wereld- en Europees kampioen Italië te winnen. “Het is een ploeg met onwaarschijnlijk goede spelers”, constateerde Alberda. “Ik heb tijdens wedstrijden die ik van ze gezien heb momenten gehad dat ik dacht van: wat gebeurt daar nou? Zó sterk, zó vast.”

Hij heeft er geen verklaring voor waarom Rusland nu ineens zo pover voor de dag komt. “Misschien zijn ze moe”, deed Alberda een poging. “Maar dan waarschijnlijk in hun hoofd en niet in hun benen”, stelde Velasco. Beide coaches zeiden niet te weten hoe de Russen zich tot nu toe hebben voorbereid. Alberda: “Ik weet wel dat er geen land waar men zo veel ervaring heeft met samenstelling van een programma op weg naar een groot toernooi. Straks staan ze er, let maar op. De Russen gaan beter spelen.”

Maar als alles zou zijn gepland, waarom maakte de Russische coach Viktor Radin zich dan zo druk tijdens de wedstrijd? Hij foeterde veelvuldig vanaf de kant op zijn spelers en greep voortdurend wanhopig naar zijn hoofd. Na afloop bleef Radin lang napraten met twee van zijn spelers, Fomine en Sjevtsjenko. Hij weigerde daarna commentaar te geven en maakte zich met een gezicht als een oorwurm uit de voeten. Topspeler Dimitri Fomine was wel beleefd en probeerde met drukke gebaren duidelijk te maken dat momenteel gewoon alles mislukt binnen het team.

Er zou echter meer aan de hand zijn bij de Russen. De volleyballers zouden ontevreden zijn over de financiële regeling die ze met hun bond hebben en zouden zich daarom niet erg willen inspannen. Spelverdeler Krasilnikov bleek er geen duidelijkheid over te kunnen verschaffen. Hij deed of hij de vraag niet begreep. Toen met de vingers het gebaar van geld werd gemaakt maakte de speler een wegwerpgebaar en liep weg.

De malaise bij de Russen begon tijdens de kwartfinale van de World League in Italië. De ploeg van Radin verloor van zowel Cuba als Bulgarije en kon net zoals Nederland naar huis vertrekken. Oranje heeft zich gezien de wedstrijd van gisteravond veel beter hersteld van die klap. Af en toe liet Nederland zich in de sfeerloze Haarlemse sporthal wel in de lamlendigheid van Russen meeslepen en kwam zo in de tweede set zelfs met 13-8 achter, maar vooral door de impulsen van de enthousiaste invaller Olof van der Meulen werd de stand toen toch nog naar 16-14 omgebogen.

Ook de andere twee sets werden niet echt met overtuigende cijfers gewonnen, 15-12 en 15-13. Nederland zal nu in Haarlem nog twee keer tegen Italië (3-0 tegen Duitsland) spelen, een keer in de poule en een keer, morgenmiddag, in de finale. Bondscoach Alberda toonde zich over het algemeen tevreden over de voortgang van zijn team op weg naar Griekenland en leefde vervolgens even met zijn Russische collega Radin mee. De Fries kon zich, zei hij, diens wanhoop voorstellen. “Ik zou drie weken voor het WK mijn team ook weleens in topvorm willen zien.”

Desondanks vindt Alberda het veiliger om Rusland nog niet definitief af te schrijven. “Met die ploeg weet je het nooit!”

    • Hans Klippus