President van China op bezoek in Rusland

PEKING/ MOSKOU, 3 SEPT. De Chinese president en partijleider Jiang Zemin is gisteren in Moskou begonnen aan een bezoek van vijf dagen. Het is het eerste bezoek van een Chinees staatshoofd aan Rusland sinds 1957.

Jiang zal tijdens zijn top met de Russische president Boris Jeltsin het oude grensconflict tussen de twee landen bespreken. Vandaag zal hij naar verwachting een akkoord sluiten met Jeltsin over het westelijke deel van de gemeenschappelijk grens, die in totaal 4.400 kilometer lang is. Russische bronnen zeiden echter dat niet vaststaat dat ook overeenstemming wordt bereikt over het oostelijke deel van de grens, waar beide landen in 1969 een gewapend conflict uitvochten.

Verder komen de wederzijdse handel en de illegale immigratie van Chinezen aan de orde en zal een overeenkomst worden gesloten, waarbij Moskou en Peking zich verplichten geen strategische kernwapens meer op elkaar te richten.

Jiangs reis is een antwoord op het bezoek dat Jeltsin in december 1992 aan Peking bracht. Bij die gelegenheid gaven de twee landen een gezamenlijke verklaring uit waarbij ze richtlijnen vastlegden voor hun toekomstige samenwerking. Drie jaar daarvoor had de toenmalige Sovjet-president Gorbatsjov tijdens een topontmoeting met de Chinese leider Deng Xiaoping in Peking de dooi ingeleid in een periode van dertig jaar waarin China en de Sovjet-Unie bittere rivalen waren om de suprematie in de communistische wereld.

Jiang bezocht in zijn hoedanigheid van secretaris-generaal van de Chinese communistische partij, een functie die hij sinds 1989 bekleed, drie jaar geleden Moskou. Vorig jaar werd Jiang ook gekozen tot president. De laatste Chinese president die Rusland aandeed was Mao Zedong in 1957.

Een groot deel van de onderhandelingen zal gaan over de Chinees-Russische handel. Die bereikte in 1993 een bedrag van 7,7 miljard dollar, waarmee China Ruslands tweede handelspartner werd na Duitsland.

China exporteert vooral consumptiegoederen zoals kleding en elektrische apparaten, Rusland levert de Chinezen hoofdzakelijk industriële grondstoffen. Ook de toevloed van illegale Chinezen naar Rusland komt aan de orde. Geschat wordt dat hun aantal ligt tussen de 60.000 en 170.000. (AP, AFP)