Openheid over stille reserves

AMSTERDAM, 3 SEPT. De Nederlandse banken verzetten zich niet langer tegen openbaarmaking van hun stille reserves.

Dit blijkt uit het advies van de kleine banken aan de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Volgens NVB-directeur mr.L.M. Overmars zal de branche-organisatie dit advies overnemen. De NVB ziet af van een bancaire lobby bij de politiek om de geheime pot met naar schatting ruim 8,5 miljard gulden te behouden. De stille reserves zouden alleen behouden kunnen blijven als andere landen in Nederlandse richting zouden opschuiven, maar dat is niet gebeurd.

Daarmee komt over vier jaar zo goed als zeker een einde aan deze verborgen reserves. De banken gebruiken de geheime pot om stroppen op kredieten en andere calamiteiten, zoals fraudes, stilletjes af te wikkelen. De omvang is alleen bekend bij de topbestuurders van de bank zelf en bij De Nederlandsche Bank, die toezicht houdt op de banken. De ruim 8,5 miljard gulden aan stille reserves kan straks bij het zichtbare vermogen van de banken (nu 55 miljard gulden) worden opgeteld en dat kan de koersen van de bankaandelen op de beurs opdrijven.

De kleine banken, van oudsher de grootste voorstanders van het handhaven van de stroppenpot, hebben vorige week in vertrouwelijk overleg besloten de lobbyplannen af te blazen. “Het is geen keiharde beslissing. Dit is een advies aan het bestuur van de Nederlandse Vereniging van Banken, gebaseerd op de huidige ontwikkelingen op de internationale markt. Maar ik denk niet dat het bestuur er vanaf zal wijken”, aldus Overmars.

De lobby had zich moeten richten op een evaluatie van de stille reserves in 1995 door het ministerie van financiën. Alleen als er nieuwe internationale ontwikkelingen waren, zouden de stille reserves in 1998 niet geschrapt worden, zo besliste de toenmalige minister van financiën Kok twee jaar geleden onder druk van de Tweede Kamer.

De evaluatie komt nu voor rekening van minister Zalm. “Veel strenger dan Kok kan hij niet zijn”, taxeert Overmars. “Die zei: het is afgelopen, tenzij er een wonder gebeurt. Een aantal banken zal tot het eind van de rit van de geboden mogelijkheid gebruik blijven maken. Bovendien hebben wij in 1997, wanneer nieuwe Europese voorschriften in Brussel worden behandeld, nog een laatste kans.”

Met de afboekingen van stroppen op kredieten en andere calamiteiten was vorig jaar meer dan 3 miljard gulden gemoeid. De banken mogen deze stille reserves gebruiken om het vertrouwen van het publiek in de financiële sector te handhaven. De Nederlandse banken vinden dat hun buitenlandse concurrenten een grotere vrijheid hebben om andere stille reserves te creëren.

    • Menno Tamminga