Nijpels: CDA in Brabant voert een zwalkend beleid

DEN BOSCH/BREDA, 3 SEPT. Burgemeester E. Nijpels van Breda noemt de CDA-fractie in Provinciale Staten van Brabant “de risee van bestuurlijk Nederland”.

Zijn kritiek komt nadat het CDA, daarin gesteund door Nijpels' eigen partij de VVD en door D66, van de gemeente Nieuw-Ginneken nog slechts de kern Bavel aan Breda wil toewijzen. Provinciale Staten hebben dit gisteren besloten door de aanvaarding van een amandement op de herindelingsplannen van Gedeputeerde Staten (GS) voor het samenwerkingsgebied Breda.

Nijpels zegt dat Breda met de provincie Noord-Brabant niets meer te maken wil hebben. “Wij richten het vizier nu op Den Haag.” De burgemeester kondigde aan dat hij bij zijn partijgenoot minister Dijkstal van binnenlandse zaken en bij de Kamer zal bepleiten dat Breda niet alleen heel Nieuw-Ginneken krijgt, maar ook Prinsenbeek. Die plaats met 10.000 inwoners vlakbij Breda valt tot veler verbazing buiten de door GS opgestelde herindelingsplannen.

Nijpels vindt de voorzitter van de CDA-fractie in Provinciale Staten, dr. ir. J. Houben, een “bestuurlijke chaoot” en spreekt van een “zwabberend CDA-beleid”. Volgens Nijpels zijn gemaakte afspraken geschonden dat Breda voor de komende 25 jaar voldoende gebiedsuitbreiding zou krijgen. Dat de VVD het amandement mede ondersteunde, schrijft hij toe aan het feit dat anders ook Bavel niet bij Breda zou zijn gevoegd.

Het CDA is, naar algemeen wordt aangenomen, tot de gewijzigde opvatting gekomen nadat leden van de partij in Nieuw-Ginneken “grote herrie in de partij” hadden voorspeld mocht de fractie anders beslissen.

CDA, VVD en D66 besloten gisteren af te wijken van het herindelingsplan van GS voor Breda en omstreken. De kern Bavel van de gemeente Nieuw-Ginneken gaat naar Breda. De kernen Ulvenhout, Galder en Strijbeek daarentegen worden met Chaam, Baarle-Nassau en Alphen opgenomen in een nieuw te vormen “groene gemeente”.

De groene gemeente wordt onderdeel van het Samenwerkingsorgaan Midden-Brabant. Dit betekent voor de inwoners van het onder de rook van Breda liggende Ulvenhout, zo merkte Nijpels schamper op, dat in de toekomst de ambulance en de politie uit het 20 kilometer verwijderde Tilburg moeten komen en dat de Ulvenhouters voor hun gemeentelijke beslommeringen naar Baarle-Nassau moeten dat eveneens 20 kilometer ver weg is.