Koppeling Mir lukt bij derde poging

MOSKOU, 3 SEPT. Een Russisch ruimtevrachtschip van het type Progress M24, is er gisteren in geslaagd zich vast te koppelen aan het om de aarde draaiend ruimtestation Mir. Dit heeft het grondstation bekendgemaakt. Vorige week waren twee pogingen mislukt.

De 32-jarige Joeri Malentsjenko, commandant van de drie kosmonauten in de Mir, kreeg de opdracht de operatie zelf uit te voeren omdat de automatische systemen het eind augustus hadden laten afweten. Als ook deze poging was mislukt, dan had de Progress net genoeg brandstof aan boord om het nog één keer te proberen. Malentsjenko stuurde de Progres over de laatste 150 meter tot aan de poort van de Mir.

De Mir is sinds zijn lancering in 1986 bijna permanent bewoond geweest. Maar als de koppeling was mislukt, hadden de drie Russische kosmonauten de Mir moeten verlaten met een Sojoez-toestel omdat zij nog maar voedsel voor twee weken hadden. De Progress heeft water, brandstof en 650 kilogram voedsel gebracht, alsmede 276 kilogram apparatuur ter voorbereiding van een ruimtevlucht in oktober waaraan ook de Duitse astronaut Merbold zal deelnemen. (AP)