Kinkel tegen 'kerngroep' EU

BONN, 3 SEPT. “Ongepast” vindt de Duitse minister van buitenlandse zaken, vice-kanselier en FDP-voorzitter Klaus Kinkel de voorstellen die de CDU/CSU-fractie in de Bondsdag donderdag heeft gedaan om de stagnatie van het Europese integratieproces te doorbreken. Vooral het voorstel om een kleine kern van Frankrijk, Duitsland en de Benelux-staten het voortouw in de Europese Unie te laten nemen kan volgens hem leiden tot “misverstanden” bij andere EU-leden.

Een merkbaar geïrriteerde Kinkel zei gisteren dat alle huidige twaalf EU-leden en niet een kleine kerngroep volledig aan het Europese integratieproces moeten deelnemen. Hij waarschuwde dat de gedachten die de voorzitter van de CDU/CSU-fractie, Wolfgang Schäuble, lanceerde op gespannen voet staan met de consensus binnen de Duitse regeringscoalitie over de Europa-politiek. Volgens Kinkel kan een pleidooi voor “verschillende snelheden”, door de CDU/CSU omschreven als “variabele geometrie”, gevaarlijk zijn voor de verdieping van het Europese integratieproces.

Hoewel Schäuble zijn in de krant van donderdag weergegeven opvattingen samen met zijn CSU-Bondsdag-collega Michael Glos presenteerde, was de Beierse CSU-premier Edmund Stoiber het gisteren eens met Kinkels kritiek. Stoiber moet de absolute CSU-meerderheid in Beieren verdedigen in regionale verkiezingen op 25 september en daarbij rekening houden met anti-Europese sentimenten in zijn deelstaat. Volgens hem heeft Schäuble bij andere EU-partners de indruk gewekt dat Frankrijk en Duitsland zichzelf met de Benelux-staten als eerste-klasleden zien terwijl anderen zo'n beetje aan de rand, met een lager integratietempo, moeten blijven. De oppositionele SPD en de Groenen hebben overeenkomstige kritiek laten horen. SPD-ondervoorzitter Heidemarie Wieczorek-Zeul vond het verkeerd net toegelaten EU-leden als Oostenrijk en Zweden nu al te zeggen dat zij tot de tweede klasse behoren.

Regeringswoordvoerder Dieter Vogel zei gisteren dat kanselier Helmut Kohl het stuk van de CDU/CSU-fractie kende maar er nog geen eindoordeel over heeft. Wat Kohl betreft zal het stuk een rol spelen voor het uiteindelijke standpunt van de regering, zei Vogel. Het Handelsblatt herinnerde er gisteren aan dat Kinkel zelf een van de eersten was die, nog voor de Franse premier Edouard Balladur en de fractie van de CDU/CSU in de Bondsdag dat deze week deden, al over de wenselijkheid van een “kern-Europa” sprak. Het blad wijst er ook op dat de nieuwe Nederlandse minister-president, Wim Kok, woensdag uitdrukkelijk heeft bepleit om de Belgische en Duitse opvattingen over de Europese integratie te betrekken bij de Nederlandse koersbepaling binnen de EU.