Jeltsin ontslaat minister die zich fascist noemde

MOSKOU, 3 SEPT. De Russische president Boris Jeltsin heeft gisteren zijn minister van perszaken, Boris Mironov, ontslagen. Tijdens een ontmoeting met journalisten had Mironov zichzelf een fascist genoemd en voor beperking van de persvrijheid gepleit. “Ja, ik ben een Russische nationalist. En als dat fascisme is, dat ben ik een fascist”, zou Mironov volgens de pers hebben gezegd. Dit was aanleiding om Mironov te ontslaan, aldus een presidentiële woordvoerder. Mironov had als hoofd van het staatscomité voor perszaken de rang van minister, maar maakte geen deel uit van de regering. De woordvoerder van de ex-minister sprak van “een soort komplot van de pers tegen Mironov, wiens uitspraken door sommige kranten zijn verdraaid”. Herhaaldelijk wekte Mironov de woede van de liberale pers met zijn pleidooien voor nationalisme. (AP, Reuter)