Indurain bereikt nieuwe mijlpaal in wielercarrière

ROTTERDAM, 3 SEPT. Hij wordt afgeschilderd als een dooie muis, als een fietscomputer die bijna plichtmatig zijn titels bij elkaar sleept. Dat Miguel Indurain zijn benen laat spreken klopt inderdaad, maar de Spaanse wielrenner is meer dan een zwijgzaam coureur. Hij is een kampioen met een markante kop en een fantastisch lichaam. Met het verbeteren van het werelduurecord heeft de 30-jarige renner gistermiddag in Bordeaux zijn criticasters wederom de mond gesnoerd.

Het uurrecord van de Schotse vrijbuiter Graeme Obree stond sinds dit voorjaar op 52 kilometer en 713 meter. Het nieuwe record staat na gisteren op 53.040 kilometer. Uiteindelijk legde Indurain 327 meter meer af dan de Schot. Hij is de eerste Spanjaard in de wielerhistorie die het record in handen heeft.

Tijdens de eerste twintig minuten van de solorace moest de favoriet enkele seconden toegeven op de razendsnelle openingstijd van Obree. Het duurde ietsje minder dan twintig minuten voordat de Spaanse diesel op gang kwam, zo leek het. Indurain had een paar seconden achterstand op zijn eigen richttijd, tot hij na ruim twintig kilometer fietsen een snellere tussentijd had. In het resterende deel liep Indurain steeds verder uit op zijn richttijd.

De meegereisde Baskische supporters schreeuwden hun held met veel tromgeroffel naar de eindstreep. Zij mochten pas een half uur vantevoren de hal betreden, zodat de luchtvochtigheid zo veel mogelijk werd beperkt.

In de loop van de race bleek dat Indurain zijn krachten beter had verdeeld dan Obree. Zijn tussentijden vertoonden een verbluffende gelijkmatigheid. Om de vijf kilometer werden metingen verricht en bij elke passage bleek de beste tijdrijder ter wereld ongeveer vijf minuten en veertig seconden te hebben afgelegd. In de tweede helft van de race was hij slechts luttele tellen langzamer dan in het eerste deel. Daar waar Obree zijn sterke start vijf maanden geleden moest bekopen met een lichte inzinking, kon Indurain hetzelfde tempo blijven rijden.

Na afloop maakte de donkere held zijn aerodynamische helm los en gooide hij de rechterarm triomfantelijk in de lucht. Eenmaal uitgejuicht verklaarde de nieuwe recordhouder dat hij ondanks zijn gelijkmatige race toch een inzinking had gehad. “Ik had goede en slechte momenten. Halverwege had ik een kleine dip, omdat ik niet lekker op mijn fiets zat. Daarna hervond ik mezelf en ging het weer beter. Ik heb een aantal keren op het scorebord gekeken of ik op schema zat. Een paar minuten voor tijd was ik overtuigd dat het ging lukken.”

Indurain reed met een verzet van 59 tandjes voor en 14 tandjes achter. Elke pedaalslag bracht hem 8.76 meter vooruit, een halve meter minder dan Obree destijds. De Schot reed eind april in dezelfde hal met een verzet van 52-12. De aanwezige ex-recordhouder Eddy Merckx sprak in Bordeaux vol lof over Indurains prestatie. De Belg noemde de fysieke kracht van de Spanjaard als basis voor diens overwinning. “Obree, Boardman en Moser werden te veel geholpen door allerlei technische snufjes.” De Italiaan Moser was houder van het werelduurecord tussen 1984 en 1993. De Engelsman Boardman was vorig jaar heel even de snelste. Zijn tijd werd binnen een paar maanden verbeterd door Obree.

De ironie wil dat Indurain een nieuw hoogtepunt toevoegde aan zijn toch al imposante loopbaan op de dag dat zijn voormalige concurrent Bugno een langdurige schorsing wacht. De Spanjaard kwam afgelopen week negatief in het nieuws na de bekendmaking van de uitslag van een eerdere dopingcontole. Maar Indurain gaat waarschijnlijk vrijuit en kan zich ongestoord op het volgende wielerseizoen voorbereiden. Hij heeft zich ten doel gesteld in 1995 voor de vijfde maal de Ronde van Frankrijk te winnen. Lukt dit, dan evenaart Indurain het Tourrecord dat gedeeld wordt door Jacques Anquetil en Eddy Merckx. Zij wonnen ieder vijf keer de belangrijkste Ronde.

Merckx reed zijn uurrecord in 1972 in Mexico City, de stad waar Indurain volgend jaar zijn eigen record hoopt te verbeteren. Hij verwacht zich op grote hoogte te kunnen voorbereiden in buurland Colombia, waar in augustus '95 de wereldkampioenschapppen zijn gepland. Na eindoverwinningen in zowel de Tour de France als de Giro d'Italia en na het verbeteren van het werelduurecord, ontbreekt alleen de wereldtitel op de erelijst van Miguel Indurain.