Gijzelaars Rode Khmer nog in leven

PHNOM PENH, 3 SEPT. Drie Westerse toeristen die al meer dan een maand worden gegijzeld door de Cambodjaanse guerrillabeweging Rode Khmer zijn vermoedelijk nog in leven. In de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh circuleerde gisteren een videofilm waarin de drie (een Brit, een Fransman en een Australiër) het regeringsleger opriepen de militaire operaties in het zuidwesten van het land, waar de gijzeling plaatsheeft, te staken. De opnames zouden deze week zijn gemaakt. Afgelopen dinsdag liep het ultimatum af dat de Rode Khmer voor hun vrijlating had gesteld. De maoïstische verzetsbeweging eist dat Westerse regeringen alle steun aan de regering van Cambodja stopzetten. In de video zeggen de drie gijzelaars dat de beschietingen door het regeringsleger hun leven direct in gevaar brengt. Ze moeten dekking zoeken voor de inslaande granaten, terwijl de militaire actie voor de Rode Khmer het signaal zou kunnen zijn dat onderhandelen over het lot van de drie geen zin meer heeft. Eerder dit jaar verdwenen drie Westerlingen die in handen van de Rode Khmer waren gevallen. Gevreesd wordt dat ze zijn vermoord. (AP, AFP)