Foto

Elliot Erwitt: Between the Sexes

127 blz., W.W. Norton 1994, ƒ 79,25

Foto: Nudisten-huwelijk, in 1984 in het Engelse Kent gefotografeerd door Elliot Erwitt. Het is één van de vooral op de lachspieren werkende foto's in Between the Sexes, een boek dat in het teken staat van de verhouding tussen de geslachten. Voor Erwitt betekent dat in de eerste plaats: 'Hoe vindt hij een zij, en omgekeerd'.

Veel o zo herkenbare vluchtige blikken, betekenisvolle glimlachjes en teder ogende gebaren - foto's die draaien om die ene beslissende fractie van een seconde. Deze werkwijze is het handelsmerk van de in 1928 in Parijs geboren Magnum-fotograaf, getuige ook eerdere, even aanstekelijke boeken over honden en strandleven.

Wat er omgaat tussen de geslachten, zo lijkt Erwitt te willen zeggen, is leuk en niet onaangenaam, maar de houdbaarheid ervan blijkt toch meestal een illusie.

Eén van zijn momentopnamen maakte hem ooit wereldberoemd: de foto van het 'Keukendebat', van de Amerikaanse president Nixon die zich tijdens zijn eerste bezoek aan Rusland met priemende vinger en boosaardige blik onderhoudt met partijleider Chroesjtsjov.