Dwangsom Bastille voor ontslag van chef-dirigent

PARIJS, 3 SEPT. De temperatuur in de Parijse opera-oorlog is verder opgelopen. De Opera Bastille moet haar ontslagen muzikaal chef-dirigent Myung Whun Chung 16.600 gulden per dag betalen voor iedere dag dat hem de toegang tot het gebouw wordt geweigerd.

Eerder deze week werd de Koreaanse dirigent al in het gelijk gesteld in zijn beroep tegen het ontslag dat hem midden augustus werd aangezegd. Volgens de opera-directie omdat Chung ieder overleg weigerde over matiging van het royale contract dat de vorige directie in 1992 met hem sloot. Volgens de musicus gaat de strijd niet om geld maar om muzikale zeggenschap.

Chung krijgt vandaag lik op stuk. In een vraaggesprek met Le Monde zegt de aanstaande hoofddirecteur van de Opera de Paris, Hugues GallGall, die tot medio 1995 operadirecteur in Genève is, dat hij niet inziet waarom de Parijse opera de vetste melkkoe van de muziekwereld moet blijven. De vorige directie heeft de dirigent volgens hem een exhorbitant contract gegund “om een tijdbom te leggen onder de nieuwe regering”.

Gall bevestigt dat Chung volgens het contract, dat tot 2000 loopt, een muzikaal vetorecht bezit, waar hij geen centimeter van wenst af te staan. Maar bovendien heeft hij zich, ondanks de onhoudbare verliezen bij de opera, niet bereid getoond een cent in te leveren. Het vorig seizoen verdiende Chung volgens Gall 2,1 miljoen gulden. Omdat hij weigerde zonder bijbetaling (van zijn gebruikelijk 30.000 gulden per voorstelling) vijf aanvullende voorstellingen te leiden, moest daarvoor een andere dirigent worden ingeschakeld.