China stapt uit Korea-commissie

PEKING, 3 SEPT. China heeft zich gisteren teruggetrokken uit de militaire commissie die toezicht houdt op het bestand dat in 1953 een einde maakte aan de Koreaanse Oorlog. Deze stap betekent echter niet dat de regering in Peking niet langer het bestand erkent, zo heeft een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken onderstreept. Het officiële persbureau Nieuw China bericht dat Peking door uit de commissie te stappen zijn steun betuigt aan Noord-Korea dat pleit voor een nieuw orgaan dat de vrede op het Koreaanse schiereiland moet handhaven en de commissie vervangt. Noord-Korea trok zich vorig jaar al uit de commissie terug. Het orthodox-communistische land eiste dat de Verenigde Staten met de regering in Pyongyang een vredesakkoord zou sluiten. Het wees erop dat Noord-Korea, China en de Verenigde Naties in 1953 het bestand hebben getekend, maar dat Zuid-Korea dat niet heeft gedaan. (AFP)