Archi Becht

Houdt Frits Becht, de pas benoemde voorzitter van het Nederlands Architectuurinstituut, wel van architectuur? Bart Lootsma, de architectuurcriticus van De Architect, schreef in het laatste nummer van het tijdschrift dat Becht 'op enige affiniteit of bemoeienis met architectuur nooit te betrappen is geweest.' Lootsma had met Becht te maken in de jaren dat de laatstgenoemde voorzitter was van het bestuur van Openbaar Kunstbezit, de instelling waarmee het financieel toen zo slecht afliep dat zij nu niet meer bestaat.

Het personeel van het Nederlands Architectuurinstituut reageerde 'geschokt' op de benoeming van Becht. Het had zich uitgesproken voor de benoeming van de Groningse hoogleraar Ed Taverne, maar het bestuur, onder voorzitterschap van Jhr.drs. P.A.C. Beelaerts van Blokland, koos voor Becht. Die had weliswaar niet gesolliciteerd en voldeed ook niet aan de eerste, in de kranteadvertentie genoemde vacature-eis ('gezaghebbend op het vakgebied'), maar het bestuur hoopt met hem iemand in huis te hebben gehaald die het instituut de nodige sponsors kan bezorgen.

Gisteren kreeg het personeel waarschijnlijk een nieuwe schok te verwerken toen het in de rubriek Rumoer in de kunstbijlage van de Volkskrant las wat Becht van plan is met het museum. Aan de stamtafel van het restaurant van de Kunsthal, aldus het bericht, had Becht zich laten ontvallen dat hij het pas in de vijver geplaatste beeld van Auke de Vries, dat meer dan een half miljoen gulden heeft gekost, wil laten verwijderen. Bovendien vond hij dat de tentoonstellingen die het vorig jaar geopende Architectuurinstituut tot nu toe heeft gehouden 'onder de maat' waren. Vooral dit laatste moet het personeel hebben verbaasd. Want vorige week woensdag, bij de eerste kennismaking van het personeel met de nieuwe directeur, moest Becht desgevraagd bekennen dat hij voor zijn benoeming nooit een stap in het Nederlands Architectuurinstituut had gezet. En dus heeft hij de tentoonstellingen helemaal niet kunnen zien. Zulke desinteresse laat maar één conclusie toe: de nieuwe directeur van het Nederlands Architectuurinstituut houdt inderdaad niet van architectuur.

    • Bernard Hulsman