Advocaat stelt generatiekloof vast

NOORDWIJK, 3 SEPT. Bondscoach Dick Advocaat weet welke waarde aan het duel van volgende week met Luxemburg moet worden gehecht. Tot verrassing van alle aanwezigen op de persconferentie in Noordwijk meldde hij achteloos dat in de wedstrijden van de kwalificatieronde een overwinning wordt beloond met drie punten. Wist hij het zeker? Ja, dat wist hij heel zeker. En hij scherpte zijn blik aan tot die van een generaal.

Navraag bij de Europese voetbalfederatie leert dat Advocaat goed op de hoogte is. Zowel in de kwalificatieronde als in de eindronde in 1996 in Engeland zal de succesformule van het afgelopen wereldkampioenschap navolging vinden. Beroepsernst kan de bondscoach allerminst worden ontzegd. Hij zal bovendien geleerd hebben van de moeizame kwalificatie van het Nederlands elftal voor het recente wereldkampioenschap. Luxemburg mag niet worden onderschat. Een overwinning - liefst met grote cijfers - is van het hoogste belang.

De andere tegenstanders van Nederland zijn Noorwegen, Tsjechië, Malta en Wit-Rusland. Afgelopen week zag hij Luxemburg een oefenduel spelen tegen de Bundesligaclub Bayer Leverkusen. De Duitsers wonnen met 4-2 in een vriendschappelijke partij. Veel opgestoken heeft Advocaat niet op die avond. “Maar ik heb in elk geval de spelers leren kennen.”

De tijden dat Nederland met bijna dubbele cijfers van Luxemburg won zijn al jaren voorbij, beseft Advocaat. Het is volgens hem daarom noodzaak met een zo sterk mogelijk elftal aan te treden. Maar wie zijn selectie aan een strenge blik onderwerpt, kan vraagtekens zetten bij de namen. Bovendien moet Oranje bekende namen als Koeman, Wouters, Rijkaard, Bergkamp en - natuurlijk ook - Gullit missen.

Advocaat komt er rond voor uit dat een aantal uitverkoren spelers tijdens het wereldkampioenschap niet voldaan heeft. “Maar”, is zijn verweer, “we hebben de laatste twee weken nog eens goed rondgekeken naar spelers die voor een selectie in aanmerking komen. En we moeten constateren dat er een gat zit tussen de laatste generatie en de volgende. Deze selectie is een goede overbrugging, zeker gezien de leeftijd. Mijn ervaringen met het jeugdelftal tot achttien jaar tijdens het WK-kwalificatietoernooi in Spanje leren dat de toekomst er niet zo slecht uitziet als wordt beweerd.”

Navraag leerde andermaal dat zijn relatie met Gullit voorgoed is verstoord. Advocaat heeft Gullit na diens plotselinge vertrek in mei uit het trainingskamp niet meer gesproken. Met diens uitleg na het wereldkampioenschap over de tactiek die Nederland wilde spelen, kan de bondscoach niet leven. “Hij heeft zeker niet de ware reden verteld. Over tactiek is tijdens die week nooit gesproken. Mocht hij zich niet goed gevoeld hebben in de groep, dan moet een speler met meerwaarde als hij daar toch boven kunnen staan. Zoals alle grote voetballers.”

Advocaat wees de Ajacied Danny Blind aan als de nieuwe aanvoerder, nu Ronald Koeman een einde aan zijn interlandcarrière heeft gemaakt. Gistermorgen werd de bondscoach bij het begin van het tweedaagse trainingskamp nog geconfronteerd met een geblesseerde Van Gobbel. De Feyenoorder werd vervangen door clubgenoot Peter Bosz. Vanmiddag speelt het Nederlands elftal een oefenpartij in het Olympisch Stadion van Amsterdam tegen Jong Oranje.

    • Guus van Holland