Adams: IRA laat zich niet verleiden tot nieuw geweld

BELFAST/WASHINGTON, 3 SEPT. Gerry Adams, leider van de Sinn Fein, de politieke arm van het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA), heeft gisteren gezegd dat het door de IRA afgekondigde bestand geen gevaar loopt door de protestantse moorden, zoals die van donderdagavond. “Ik ben er zeker van dat de IRA op geen enkele wijze geprovoceerd zal worden door lieden die het vredesproces willen aanvallen”, aldus Adams.

Milities van de terroristische protestantse Ulster Vrijheidsstrijders (UFF) eisten eerder op de dag de verantwoordelijkheid op voor de aanslag op een 22-jarige katholieke man in Belfast. Het was de eerste moord sinds de wapenstilstand van de IRA inging. Een scherpschutter schoot de “nationalistische republikeinse activist” John O'Hanlon dood toen deze aan een auto zat te sleutelen. Enige minuten later ontsnapte een katholieke taxichauffeur bij een aanslag op het nippertje aan de dood.

Protestantse extremisten, die willen dat Noord-Ierland Brits blijft, proberen met hun acties het bestand van de IRA te torpederen, dat mogelijk een einde kan maken aan de al meer dan 25 jaar durende burgeroorlog. De loyalisten menen dat de IRA de Britse regering manipuleert en dat er geheime afspraken zijn gemaakt waarbij Noord-Ierland op den duur Iers zou worden. Adams riep de loyalisten op zich niet bedreigd te voelen door de IRA-verklaring dat het geweld wordt opgegeven om hereniging met Ierland te bereiken door democratische onderhandelingen.

De Amerikaanse president Clinton beloofde tijdens gesprekken met de Ierse minister van buitenlandse zaken Dick Spring dat de Verenigde Staten de vrede in Noord-Ierland krachtig zullen ondersteunen. Spring zei te hopen op “aanzienlijke geldelijke steun”.

Adams gaf 's ochtends een verklaring uit waarin hij eiste dat de Britse troepen en politie uit de katholieke wijken in Noord-Ierland verdwijnen. Volgens Adams moet Londen onmiddellijk beginnen met het proces van “demilitarisering”, Daaronder verstaat de IRA de terugtrekking van de 18.000 Britse militairen en de 12.000 politieagenten uit Noord-Ierland.

De Ierse premier Albert Reynolds schaarde zich aan de kant van Gerry Adams in diens woordenstrijd met Londen over de betekenis van het woord “permanent”. Londen is er niet van overtuigd dat de IRA het geweld definitief afzweert, omdat het woord 'permanent' niet voorkomt in de IRA-verklaring van woensdag. (AP, Reuter, AFP)