Zeker vijf doden bij strijd in Tsjetsjenië

MOSKOU, 2 SEPT. Bij gevechten tussen Tsjetsjeense regeringstroepen en aanhangers van de oppositie zijn gisteren zeker vijf en mogelijk elf mensen gedood.

Volgens het Russische persbureau Interfax werd niet ver van de hoofdstad van Tsjetsjenië, Grozny, gevochten tussen regeringstroepen en aanhangers van Beslan Gantemirov, de leider van een van de vele oppositiegroepen in Tsjetsjenië die proberen president Dzjochar Doedajev ten val te brengen. Gantemirov, oud-burgemeester van Grozny, leidt een militie van rond tweehonderd man. Bij de strijd vielen volgens Interfax elf en volgens de plaatselijke autoriteiten negen doden; drie soldaten van het regeringsleger zouden in handen van Gantemirovs militie zijn gevallen.

Volgens de woordvoerder van Doedajev vielen rebellen een bus met aanhangers van de president aan. Vijf of zes inzittenden van de bus zouden zijn gedood. Volgens de woordvoerder werd ook elders in Tsjetsjenië gevochten tussen aanhangers en tegenstanders van Doedajev. Daarbij zijn doden en gewonden gevallen; details ontbreken echter.

In de strijd om de macht in Tsjetsjenië ondersteunt Gantemirov de voormalige voorzitter van het Russische parlement, Roeslan Chasboelatov, die vorige maand naar Tsjetsjenië ging om te bemiddelen tussen Doedajev en zijn tegenstanders, maar die in de loop van die missie zelf de macht ging opeisen. (Reuter, AFP)