Wapenfabriek Rusland stopt produktie

TULA (Rusland), 2 SEPT. Voor het eerst in zijn 300-jarig bestaan heeft de Russische wapenfabriek Tula de produktie moeten staken omdat het bedrijf zijn werknemers niet meer kan betalen. Het personeel is voorlopig tot 1 oktober naar huis gestuurd. De klanten van de fabriek waaronder de staat, hebben al geruime tijd niet meer voor hun bestellingen betaald. Tula, 175 kilometer ten zuidoosten van Moskou, is een wapenproduktie-regio geweest sinds tsaar Peter de Grote het bedrijf in het jaar 1712 daar een kleine wapenfabriek oprichtte. Maar het Russische beleid om de wapenindustrie te laten omschakelen op civiele produktie heeft Tula in grote moeilijkheden gebracht. In drie jaar is de produktie met 97 procent gedaald. In juni heeft slechts 40 procent van het personeel salaris ontvangen, en de laatste twee maanden heeft niemand meer geld ontvangen. (AP)