VS en N-Korea praten in Berlijn en Pyongyang

WASHINGTON, 2 SEPT. De Verenigde Staten en Noord-Korea praten de volgende week over de vestiging van diplomatieke vertegenwoordigingen op elkaars grondgebied. Of dergelijke 'verbindingsbureaus' er ook inderdaad komen, hangt echter af van overeenstemming over controle op Noord-Korea's omstreden nucleair programma.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken maakte gisteren bekend dat op 10 september over beide onderwerpen 'technische' onderhandelingen beginnen: in de Noordkoreaanse hoofdstad Pyongyang over de verbindingsbureaus en in Berlijn over het Noordkoreaanse atoomprogramma, en met name de overgang van Noord-Korea naar licht-waterreactoren (die moeilijk voor een kernwapenprogramma te gebruiken zijn).

De woordvoerster van het Witte Huis, Dee Dee Myers, onderstreepte daarbij dat nog geen beslissing is te verwachten over de daadwerkelijke opening van verbindingsbureaus. In eerste instantie wordt gepraat over onderwerpen als de huur van kantoorruimte, en de vestiging van telefoon- en postverbindingen. Een functionaris van het State Department voegde daaraan toe dat eerst de nucleaire kwestie moet worden opgelost, voor sprake kan zijn van vestiging van een dergelijke officiële relatie. Hij zei ook “geen symbolische betekenis” te hechten aan met name de besprekingen in Pyongyang. Maar hij erkende dat Noord-Korea ze wel in dat licht zou kunnen zien.

De volgende week beginnende onderhandelingen in Pyongyang en Berlijn vloeien rechtstreeks voort uit een ronde van onderhandelingen tussen beide landen in Genève, de afgelopen maand. De onderhandelingen in Genève worden 23 september voortgezet. In de tussentijd heeft Noord-Korea herhaaldelijk gewaarschuwd geen internationale inspectie te zullen dulden van omstreden atoominstallaties, een eis die Zuid-Korea heeft gesteld in ruil voor levering van een licht-waterreactor.

De Amerikaanse New York Times meldde gisteren dat de Noordkoreaanse leider Kim Jong Il oud-president Jimmy Carter heeft gevraagd te bemiddelen in het Amerikaans-Noordkoreaanse geschil over Pyongyangs kernprogrammma. Carter bezocht Noord-Korea in juni, wat leidde tot een opening in de toen bestaande impasse. (Reuter, AP, AFP)