Vredesmissie VN in Somalië in gevaar

NAIROBI, 2 SEPT. De gewelddadige dood van drie Indiase artsen afgelopen woensdag in de Somalische stad Baidoa, heeft de vredesmissie van de Verenigde Naties (UNOSOM) in gevaar gebracht. De VN dreigt met het herzien van de gehele vredesmissie als de elkaar bestrijdende militaire leiders eind van deze maand niet tot verzoening zijn gekomen. Het is onduidelijk wie de aanslag woensdag heeft gepleegd. De VN beschuldigen Aideeds militie, terwijl diplomaten onafhankelijk van hun leiders opererende milities verdenken.

In de Zuidsomalische stad Baule zijn gisteren de Zwitserse journalist Pierre Anceaux en vier Somaliërs omgekomen bij een gevecht tussen rivaliserende clans. Dit maakte een woordvoerder van de Verenigde Naties bekend. De journalist bevond zich waarschijnlijk bij een post van een Zwitserse hulporganisatie die werkzaam is in Somalië. (Reuter, AFP)