Voorstel van Unita aan Angolese regering over bestuur Huambo

LUSAKA, 2 SEPT. De rebellen van de Angolese guerilla-beweging UNITA hebben de regering een voorstel gedaan voor het bestuur over de provincie Huambo. De regering mag een bestuurder voor deze provincie, waar de rebellen een sterke positie hebben en de UNITA-hoofdkwartieren zijn gevestigd, aanstellen. Voorwaarde is dat de opstandelingen het recht heeft haar oordeel over de benoeming te geven.

Dit staat in een brief die de UNITA-delegatie dinsdag aan bemiddelaars van de Verenigde Naties heeft overhandigd, melden diplomatieke bronnen en het staatspersbureau Angop. Het bestuur over Huambo is tien maanden lang één van de obstakels geweest die de vredesbesprekingen in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka verlamden. De Angolese regering had de rebellen eerder het bestuur over de provincies Lunda Sol, Uige en Cuando-Cubango aangeboden. Op het jongste voorstel heeft de regering nog niet gereageerd.

Analysten menen dat UNITA tot het compromis is gekomen omdat de Verenigde Staten en de VN-Veiligheidsraad hebben gedreigd met een uitbreiding van de sancties tegen de verzetsbeweging, als de rebellen weigeren een vredesregeling te accepteren. Sinds vorig jaar september is een olie- en wapenembargo tegen de opstandelingen van kracht.

Sinds gisteren boycot UNITA de vredesbesprekingen te boycotten om te protesteren tegen de bombardementen op de stad Huambo. Een tiental bommen, bestemd voor de UNITA-hoofdkwartier, kwam woensdag terecht op een woonwijk in Huambo. Volgens hulpverleners kwamen vier mensen om en raakten 31 burgers gewond. De gesprekken worden pas hervat als meer informatie over het bombardement bekend is, aldus de guerillero's.

Een week geleden heeft de Angolese president Jose Eduardo dos Santos aangekondigd een nieuw offensief te beginnen als de vredesbesprekingen geen resultaat zouden opleveren.

De burgeroorlog in het Zuidafrikaanse land is in 1975, na de onafhankelijkheid van Portugal, begonnen. De regerende MPLA en UNITA zijn ondanks een vredesakkoord in 1991 bijna onafgebroken met elkaar in oorlog geweest. (Reuter, AP)