'Vluchtelingen Rwanda voor oktober Zaïre uit'

GOMA, 2 SEPT. De 1,2 miljoen Rwandese vluchtelingen moeten Zaïre vrijwillig hebben verlaten vóór op 1 oktober de scholen beginnen. Dit heeft de Zaïrese minister van Justitie gisteren in Goma gezegd op een bijeenkomst van bewindslieden van de Zaïrese en de door Tutsi's van het Rwandese Patriottische Front (RPF) gedomineerde nieuwe Rwandese regering.

Sinds zondag hebben de delegaties met elkaar gesproken, maar er zijn geen concrete afspraken voor de terugkeer van de overwegend uit leden van de Hutu-meerderheid bestaande groep vluchtelingen gemaakt. Wel zijn beide regeringen overeengekomen samen het probleem aan te pakken. De besprekingen worden binnenkort voortgezet in de Zaïrese hoofdstad Kinshasa.

De Rwandese regering wil dat Zaïre helpt de Hutu's in de vluchtelingenkampen over te halen naar hun land terug te gaan. Tevens heeft de Rwandese regering toestemming gevraagd in de kampen met gematigde Hutu's te praten, zeggen functionarissen van de VN.

De ministers van de verdreven Hutu-regering hebben geen gehoor gegeven aan de uitnodiging voor de besprekingen. Zij zeggen pas terug te gaan als het RPF een verdeling van de macht en nieuwe verkiezingen toestaat.

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR, heeft reserves over de termijn die Zaïre heeft gesteld. Het is “onmogelijk” in een maand een “veilige en waardige” repatriatie te organiseren, zegt de UNHCR, dat waarschuwt voor een herhaling van de noodtoestand in Goma en Bukavu, waar honderduizenden Hutu-vluchtelingen de Zaïrese grensplaatsen overstroomden. De Hutu's vrezen vergeldingsacties om de dood van de meer 500.000 door extremistische Hutu-milities omgebrachte Tutsi's en gematigde Hutu's te wreken. (AP, AFP)