Uitgeverij VNU naar record op beurs Amsterdam

AMSTERDAM, 2 SEPT. Op de Amsterdamse effectenbeurs hebben beleggers vanmorgen voor de tweede achtereenvolgende dag flink aandelen in de uitgeverij VNU gekocht. De koers van VNU bereikte zelfs een absoluut record op 203 gulden.

AMSTERDAM De verrassend goede halfjaarcijfers die VNU woensdag bekendmaakte (winststijging met 30 procent), werkten ook vandaag nog door. Gisteren steeg de koers al met 5 gulden tot 196 gulden, vandaag werd de koersstijging voortgezet. De aankopen waren hoewel flink (100.000 stuks rondom het middaguur in de dubbeltelling) niet massaal, maar er waren weinig verkopers. Daardoor liep de koers met 7 gulden op tot een all time high van 203 gulden. Tegen het middaguur vlakte de koers af tot 200 gulden, toen beleggers de recente koerswinsten verzilverden met een verkoop.

VNU trok de aandacht van de beleggers ook naar andere uitgevers. Elsevier dat gisteren achteruit ging, was een gulden in herstel op 170,30 gulden. Telegraaf-beleggers wilden niet van hun stukken af. Op het bord werd een biedkoers opgemaakt van 190 gulden. Begin dit jaar stond de Telegraaf op 150,80 gulden. Wegener bleef onveranderd staan op 120,50 gulden. Wolters Kluwer boekte een bescheiden winst van 0,30 op 121,90 gulden.

De beurs was als geheel iets beter, maat bepaald niet spectaculair. De dollar was nagenoeg onveranderd. Ook de obligaties vertoonden weinig tekenen van leven. De AEX-index trok bij zeer rustige handel aan tot 419,42, een winst van 3,3 punten. Vooral de internationals waren iets hoger, zij het dat de winsten beperkt bleven tot dubbeltjes.

BolsWessanen, dat door de beleggers genadeloos is afgestraft voor zijn slechte halfjaarcijfers, boekte een zeer bescheiden herstel. Het borrel- en kaasfonds trok aan tot 37 gulden, 50 cent hoger. Gisteren en eergisteren raakte het aangeslagen fonds meer dan 10 procent van de koers kwijt, nadat de halfjaarwinst was gedaald en de winstverwachting voor 1994 werd getemperd.

Fokker was procentueel de sterkste stijger onder de hoofdfondsen. De noodlijdende vliegtuigfabrikant ging 0,30 omhoog tot 16,80 gulden. Op de lokale markt dook Van der Hoop Effektenbank omlaag tot 8,30 gulden, een verlies van 0,60. Het incourante bankfonds Credit Lyonnais mocht van de beleggers 1,80 omhoog op 44,50 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs in New York is gisteren lager gesloten. De Dow Jones-index van de dertig belangrijkste aandelen daalde met 11,98 punten tot 3901,44.

De Dow Jones kwam in de loop van de dag op een maximaal verlies te staan van 25 punten. Dat kwam door een negatieve reactie van de obligatiemarkt op de publikatie van het prijsindexcijfer van de organisatie van Amerikaanse inkoopdirecteuren. Deze index steeg in augustus tot het hoogste niveau in zes jaar. De aandelenkoersen wisten zich later op de dag gedeeltelijk te herstellen. De verliezers waren vooral te vinden onder de elektronicafondsen. Dat hield verband met een teleurstellende winstprognose van computerfabrikant AST Research.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio beleefde weer een saaie dag. De Nikkei-index van de 225 fondsen steeg met 10,90 punten tot 20.653,83 punten. Er was enige belangstelling voor fondsen in de sectoren bouw, staal en telecommunicatie.