Tom Claassen

Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam. Tot 24 september. Wo-za 13-18 uur. Prijs van een auto ca. ƒ20.000,-.

Ooit was de galerie van Fons Welters een garage. De beeldhouwer Tom Claassen (30) nam dit gegeven als uitgangspunt voor zijn expositie en vervaardigde in de zomermaanden drie auto's, op ware grootte. De omvang is tegelijk het enige echte aan deze auto's. De vorm is niet meer dan een verre herinnering: een romp, motorkap, vier wielen. Details ontbreken. Claassen vervaardigde zijn machines van piepschuim, bekleed met gips. Maagdelijk wit zijn ze. Met veel toewijding schuurde hij het oppervlak tot een glanzende, zijdeachtige huid ontstond. Zo vormde Claassen de auto om tot een nutteloze sculptuur. De nutteloosheid wordt nog eens benadrukt door het feit dat er één ondersteboven ligt, en een ander op zijn kant. De derde staat weliswaar rechtop, maar de wielen wijzen in verschillende richtingen. Het 'omvormen' is letterlijk kneden en boetseren: de auto's zitten vol met gladde welvingen, holtes en vloeiende krommingen, resulterend in mooie gradaties van licht en schaduw. Het zijn, kortom, organische wezens geworden. Net als de wc-cabines die Claassen hij eerder afgoot in rozig latexrubber, compleet met raampje, deur met klink, radiator, wc-pot enzovoort. Opgehangen aan klerenhangers leken het uitgezakte lichamen. Of een stofzuiger van doorzichtig siliconenrubber, een zacht, slap omhulsel met een gat bovenop waar de slang in zat. Het heeft iets heel aandoenlijks, deze transformatie van harde technische gebruiksvoorwerpen in kwetsbare, lichamelijke objecten.

    • Janneke Wesseling