Studenten tegen kaart met vingerafdrukken

ROTTERDAM, 2 SEPT. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is fel tegen het plan van het ministerie van onderwijs om te experimenteren met een chip-kaart voor studenten.

Vooral de mogelijkheid dat van alle studenten vingerafdrukken in de kaart zouden worden verwerkt om fraude tegen te gaan, stuit de bond tegen de borst. “Groningen wordt op deze manier een tweede BVD”, zegt LSVb-bestuurder R. Surtel. “Zo word je wel bijna een tijdbom voor mensen die iets kwaads willen”, aldus Surtel, die het plan “belachelijk” noemt.

Ook de studentenbond ISO heeft kritisch gereageerd op het plan. Volgens woordvoerder P. Kievoet is het ISO op zich niet tegen het experimenteren met een chip-kaart, maar vooralsnog wel tegen het gebruik van vingerafdrukken. “Maar als uit onderzoek blijkt dat persoonlijke gegevens op geen enkele andere manier te beschermen zijn, moeten we wel.”

De opstelling van de studentenbonden verbaast V. van Eykelenburg, plaatsvervangend directeur van de Informatie Beheer Groep in Groningen die de kaart ontwikkelt. “Vanaf vorig jaar hebben we hen betrokken bij het overleg over de kaart. Toen wekte de LSVb-vertegenwoordiging niet de indruk tegen te zijn.” De studentenorganisaties wijzen erop dat in dat overleg nog beslissingen waren genomen.

De Informatie Beheer Groep (IB-Groep) in Groningen, belast met de studiefinanciering, wil de chipkaart ontwikkelen om communicatiestoornissen aanzienlijk te beperken. De kaart zou de huidige collegekaart en OV-jaarkaart moeten vervangen, en gegevens over studiefinanciering en tentamens moeten bevatten. Een gedigitaliseerde foto en vingerafdrukken moeten de kaart beschermen tegen fraude. In november wordt beslist over een proef met de kaart. GroenLinks zal minister van onderwijs Ritzen uitleg vragen over de plannen, liet Tweede-Kamerlid M. Rabbae (PvdA) vanmorgen weten.