Regering Haïti wil met de VN onderhandelen

PORT-AU-PRINCE/ WASHINGTON, 2 SEPT. De Haïtiaanse de facto regering wil besprekingen voeren met de Verenigde Naties. Dit heeft de Haïtiaanse de facto minister van buitenlandse zaken, Charles David, gisteren gezegd.

Maar noch de regering, noch de legerleiders hebben een verzoek van de VN gehad voor onderhandelingen, zegt David. Zijn verklaring staat haaks op die van de secretaris-generaal van de VN, Boutros Boutros-Ghali, die deze week bekendmaakte dat de jongste VN-missie naar Haïti onverrichterzake was teruggekeerd.

Volgens Amerikaanse functionarissen heeft de militaire junta nog één kans op een vredige aftocht te regelen, namelijk door gehoor te geven aan een laatste openbaar ultimatum, dat aan een invasie vooraf zal gaan. Boutros-Ghali heeft uitgesloten dat de VN nog gaat onderhandelen met de Haïtiaanse machthebbers.

De Verenigde Staten hebben deze week de dreiging van een op hande zijnde invasie opgevoerd met de mededeling dat in ieder geval een multinationale strijdmacht naar Haïti zal gaan, of de militaire junta nu opstapt of niet. Het Pentagon schat dat een invasie 427 miljoen dollar kost, schrijft The New York Times vandaag.

Volgens in de kuststreek wonende Haïtianen vliegen deze week veel meer Amerikaanse gevechtsvliegtuigen dan gebruikelijk door het Haïtiaanse luchtruim. Een patrouilleboot van de Amerikaanse marine heeft woensdag een uur in de baai van Cap-Haïtien gelegen, volgens de Haïtiaanse radio om kreeft te kopen. De woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Haïti heeft dit gisteren ontkend. “Ik denk dat het [schip] een duidelijk signaal aan de legerleiding geeft, dat we er nog steeds zijn. Ze weten dat onze schepen daar zijn, maar als je ze kan zien is het zeker een zichtbare aanwezigheid”, aldus de woordvoerder.

Bronnen uit de scheepvaart zeggen dat het inzetten van oorlogsschepen, kustwachtschepen en patrouilleboten in de omgeving van Cuba om het hoofd te bieden aan de exodus van Cubaanse bootvluchtelingen gaten heeft geslagen in de Amerikaanse aanwezigheid in de wateren rond Haïti. De Amerikaanse regering ontkent dit.

De 'provisionele' regering van Emile Jonaissant heeft 91 Haïtianen die politiek asiel hebben gekregen in de VS, woensdag toegestaan naar het buurland, de Dominicaanse Republiek, te gaan. Een chartervlucht bracht hen vervolgens naar de VS, aldus de Amerikaanse ambassade in Haïti.

Bijna 2.000 als politieke vluchteling erkende Haïtianen zitten vast in hun land omdat sinds 30 juli alle commerciële vluchten als gevolg van een internationaal handelsembargo zijn opgeschort. Tot dusver weigerden de autoriteiten hen te laten vertrekken. De de facto regering heeft niet toegelicht waarom zij de 91 vluchtelingen, overwegend aanhangers van de met een coup in 1991 afgezette president Jean-Bertrand Aristide, laat gaan. (Reuter, AP, AFP)